Polen overweegt zijn burgers verschillende prijzen voor elektriciteit aan te rekenen

Terwijl de Europese ministers van Energie eind september bijeenkomen om te beslissen over gemeenschappelijke maatregelen voor de 27 lidstaten, probeert elk land de crisis zo goed mogelijk op nationaal niveau te beheersen. Ook de Centraal-Europese EU-lidstaat Polen broedt op eigen, nieuwe maatregelen, met een eigenzinnige aanpak.

Aangezien Polen niet immuun is voor de algemene stijging van de energieprijzen, heeft de Poolse regering al een reeks maatregelen genomen om de lasten voor haar burgers enigszins te verlichten. Met name belastingvoordelen en brandstofsubsidies zijn al ingevoerd. Maar het blijkt dat dat niet voldoende is.

De autoriteiten zoeken daarom naar andere oplossingen. Eerder deze week deed de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) het voorstel van een elektriciteitstarief met verschillende snelheden.

Financiële prikkels

Het idee is om de elektriciteitsprijzen – op het huidige niveau, dat al erg hoog is – te bevriezen voor huishoudens die niet meer dan 2.000 kWh per jaar verbruiken. Bovendien krijgt een huishouden dat erin slaagt zijn verbruik met 10 procent te verminderen ten opzichte van het voorgaande jaar een extra korting, verklaarde Jaroslaw Kaczynski, de voorzitter van PiS.

Volgens schattingen van de Poolse regering zou ongeveer twee derde van de Poolse huishoudens kunnen profiteren van de prijsbevriezing. Zoals je misschien al hebt geraden, zouden degenen die de drempel overschrijden en/of hun verbruik niet voldoende verminderen, een hoger bedrag dienen neer te tellen.

De Poolse regering is ook van mening dat de door Brussel beoogde formule – het opleggen van dezelfde doelstellingen voor de vermindering van het verbruik in elke lidstaat – niet de juiste is. Elk land moet zelf kunnen beslissen wat zijn doelstellingen zijn en hoe deze worden bereikt, aangezien elk land zijn eigen specifieke kenmerken heeft.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20