Polen en Hongarije verbieden import Oekraïens graan vanwege overaanbod op eigen markt

Polen en Hongarije verbieden import Oekraïens graan vanwege overaanbod op eigen markt
Getty / Fotojet.

Goedkoop graan uit Oekraïne veroorzaakt steeds meer problemen voor de oostelijke lidstaten van de Europese Unie, waaronder Polen en Hongarije. Beide landen hebben hun bezorgdheid geuit over de toevloed van Oekraïense gewassen op de lokale markten. Het leidt ertoe dat Warschau en Boedapest zich laten verleiden tot protectionisme, om de eigen markten te beschermen.

Waarom is dit belangrijk?

De Russische bezetting van de belangrijke Oekraïense havensteden heeft de export van landbouwproducten uit het land lange tijd ernstig verstoord. Om de Russische blokkade in de Zwarte Zee te omzeilen, is Kyiv vorig jaar begonnen met het exporteren van onder andere graan en oliehoudende zaden naar zijn buurlanden via alternatieve routes over het spoor, binnenrivieren en met vrachtwagens. Hierdoor worden de lokale Europese markten overspoeld met Oekraïense producten, met als gevolg een daling van de prijzen.

De graanschuren zijn vol en dat is een probleem

In het nieuws: drie van de belangrijkste Zwarte Zee-havens van Oekraïne zijn vorig jaar heropend voor de graanexport, maar de handel over zee verloopt nog altijd trager dan normaal. De zeeroute is nog steeds erg gevaarlijk dankzij de grote hoeveelheid zeemijnen die verspreid liggen doorheen het gebied. Ook lopen de onderhandelingen met Moskou, dat een veilige doortocht van vrachtschepen moet garanderen, bijzonder moeizaam. Hierdoor zijn Oekraïense boeren genoodzaakt hun de gewassen via de omliggende landen te exporteren.

  • Oekraïense boeren krijgen echter te maken met een importstop van Hongarije en vooral Polen, ondanks het feit dat Warschau een nauwe bondgenoot van Kyiv is.
  • Op zaterdag 15 april hebben Polen en Hongarije de invoer van graan en andere voedingsmiddelen uit Oekraïne verboden. De toevloed van Oekraïense producten krijgt namelijk de schuld van de prijsdaling van lokale landbouwproducten. Het overaanbod heeft geleid tot protesten van boeren en het aftreden van de Poolse minister van Landbouw.
  • Landbouwproducten hebben zich op de lokale markten van Polen en Hongarije opgehoopt, in plaats van door te vloeien naar de wereldmarkt, omdat de logistiek niet altijd in orde is om het in beweging te houden.

Vandaag heeft de regering besloten tot een verordening die de binnenkomst en invoer van graan in Polen verbiedt, evenals die van tientallen andere soorten levensmiddelen. Anders zou dit leiden tot een diepe crisis in de Poolse landbouwsector, en we moeten de Poolse landbouw beschermen.

Jarosław Kaczyński, voorzitter van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid

Protectionisme

  • In Polen zal het verbod gelden voor de invoer van onder andere granen, suiker, vlees, groenten en fruit, melk, eieren en andere levensmiddelen. De Hongaarse minister van Landbouw publiceerde een soortgelijk besluit op Facebook. Het verbod blijft van kracht tot 30 juni.
  • Kyiv reageerde zeer ontstemd op het besluit van de twee landen: “Het is duidelijk dat Polen, ondanks onwrikbare militaire steun en initiatieven, economisch ultra-protectionistisch blijft”.
  • “De Poolse boeren worden geconfronteerd met een moeilijke situatie, maar we benadrukken dat de Oekraïense boeren met de moeilijkste situatie worden geconfronteerd”, aldus het Oekraïense ministerie van Landbouw. De minister riep ook op tot verdere onderhandelingen tussen de drie landen om tot een overeenkomst te komen die niemand schaadt.

Europa stelt fonds beschikbaar

  • Om landbouwers te ondersteunen is Europa daarom van plan om een speciaal noodfonds van 57 miljoen euro op te richten, aldus landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski vorige maand aan Bloomberg.
  • Volgens de landbouwcommissaris zal 10 miljoen euro uit het fonds bestemd zijn voor Roemenië, 17 miljoen euro voor Bulgarije en ongeveer 30 miljoen voor Polen. “Dit is steun voor de boeren die worden getroffen door de toename van de invoer uit Oekraïne, niet voor de gevolgen van de oorlog”. Hongarije komt volgens Wojciechowski niet in aanmerking voor het fonds.

(fjc/as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.