Rusland wil betalingen voor grondstoffen met ‘s werelds grootste cryptomunt aanvaarden, maar enkel van “vriendelijke landen”.
Volgens Pavel Zavalny, een hooggeplaatst lid van de Russische Staatsdoema, moeten “vriendelijke landen” de toestemming krijgen om hun gas- en olierekeningen bij Rusland te vereffenen met Bitcoin.
De cryptomunt kent op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van meer dan 800 miljard dollar en gaat over de digitale toonbank voor 44.0000 dollar per stuk. De afgelopen week noteerde Bitcoin een koersstijging van meer dan 8 procent.
De aankondiging volgt op de mededeling van Russisch president Vladimir Poetin dat hij wil dat “onvriendelijke landen”, lees de meeste leden van de NAVO en zijn bondgenoten, grondstoffen met de roebel kopen.
Deze wisselwerking tussen deviezen en de roebel voor de aankoop van essentiële grondstoffen zou het fiatgeld van Rusland een duwtje in de rug moeten geven. Europese landen hangen grotendeels af van Rusland voor de import van broodnodige aardgas en ruwe olie. Sinds het begin van 2022 is de koers van de roebel echter ineengezakt met zo’n 20 procent.
Elke Bitcointransactie kan een Amerikaans gezin zes weken van stroom voorzien
Zavalny, die bovendien het energiecomité van de Doema voorzit, zei donderdag dat het land al langer alternatieve manieren onderzoekt om betalingen te ontvangen voor grondstoffen. Nu blijkt dat Rusland dus ook kijkt naar Bitcoin, de oudste en meest waardevolle cryptomunt.
Crypto zijn digitale munten op de blockchain, een gedecentraliseerd grootboek, die onmiddellijke peer to peer-transacties mogelijk maken zonder inmenging van een derde partij. Transacties met crypto zoals Bitcoin moeten wel gevalideerd worden door een miner, wat in het geval van Bitcoin een redelijk energie-intensief proces is. Miners zetten enorme hoeveelheden rekenkracht in om als eerste de wiskundige puzzel (hashcode) op te lossen die nodig is om een Bitcointransactie te valideren.
Volgens Fortune zou elke transactie met Bitcoin genoeg energie consumeren om een gemiddeld Amerikaans gezin zes weken van stroom te voorzien.
Poetin begreep al langer het potentieel van Bitcoin
Het is echter niet voor die reden dat Bitcoin onlangs bijna werd verboden in Rusland. De centrale bank van het land wou Bitcoin afschaffen omdat erin beleggen, onder andere dankzij zijn volatiele koersschommelingen, te veel risico’s zou inhouden voor investeerders.
Poetin, die Bitcoin eerder een geschikt oppotmiddel voor de toekomst noemde, begreep echter duidelijk al langer het potentieel van de cryptomunt.
De Russische president keerde eigenhandig het tij voor crypto in zijn land toen hij aanvoerde dat cryptominers in zijn land enorme concurrentievoordelen ondervinden vanwege de goedkope stroom. Sterker nog: in een interview met CNBC zei Poetin ooit letterlijk dat hij wou nagaan of cryptomunten ooit gebruikt kunnen worden voor de handel in grondstoffen zoals olie.
Wie de meeste miners in zijn land heeft, beschikt over de grootste hashrate van het Bitcoinsysteem. Dat is de totale energie die in Bitcoin gepompt wordt en een belangrijke maatstaf voor de veiligheid van het netwerk. Op het moment van schrijven kennen de Verenigde Staten de hoogste hashrate met meer dan 30 procent. Nadat China vorig jaar het delven naar crypto afschafte, verkasten de meeste miners namelijk naar de VS en Kazachstan.
Cryptotransacties zijn “traceerbaar, permanent en openbaar”
Volgens Zavalny zullen “vriendelijke landen” die zich niet inmengen met sancties hun nationale munt kunnen gebruiken om grondstoffen aan te kopen. Zo mag China zijn yuan gebruiken en Turkije de lira, werpt Zavalny op. “Maar je kan ook handel voeren met Bitcoins”, zegt de Rus.
Er wordt door het Westen al langer gevreesd dat Russische oligarchen cryptomunten zullen gebruiken om opgelegde sancties te ontwijken. De blockchain van Bitcoin is echter publiek en transacties kunnen gemakkelijk gevolgd worden door inlichtingendiensten.
Alle transacties met crypto zijn “traceerbaar, permanent en openbaar”, zei Coinbase-topman Paul Grewal begin deze maand nadat de Amerikaanse cryptobeurs 25.000 cryptoadressen gerelateerd aan gesanctioneerde personen blokkeerde.
(ns)