Crypto zijn verschrikkelijk om sancties te ontduiken: Coinbase blokkeert 25.000 Russische cryptogebruikers

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase toont aan dat digitale munten niet geschikt zijn om sancties te ontlopen.

Coinbase zei op 6 maart dat het 25.000 cryptoadressen van Russische burgers en instituten blokkeert. De grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten wil zo reageren op het dispuut dat cryptomunten kunnen gebruikt worden om opgelegde financiële sancties te ontwijken

Volgens Paul Grewal, chief legal officer bij Coinbase, volgt het cryptobedrijf de nieuwe regels die van kracht werden sinds de Russische invasie van Oekraïne. Via een “gesofisticeerde blockchainanalyse” zou Coinbase verschillende cryptowallets op hun netwerk gevonden hebben die verbonden zijn aan Russische personen en organisaties die op een zwarte lijst staan.

Het is echter niet geheel duidelijk hoeveel van de 25.000 geblokkeerde accounts wel degelijk iets te maken hebben met de nieuwe sancties tegen Rusland. Zo deelt Coinbase mee dat 1.200 van de verbannen gebruikers gelinkt zijn aan één enkele Russische persoon die in 2020 al in het vizier werd genomen door een Amerikaanse sanctie.

Alle transacties op blockchain zijn “traceerbaar, permanent en openbaar”

“Sancties spelen een vitale rol bij het bevorderen van de nationale veiligheid en het afschrikken van onwettige agressie. Coinbase steunt deze inspanningen van de overheid ten volle”, zei Grewal in een bericht. Hoewel cryptowallets anoniem zijn en geen onderdeel van het traditionele financiële systeem vormen, zijn alle transacties op blockchain “traceerbaar, permanent en openbaar”, voert de Coinbase-topman aan.

Dit betekent dat digitale activa, zoals cryptomunten, uitermate slecht geschikt zouden zijn om financiële sancties te ontlopen. Hoewel er uiteraard talloze cryptobeurzen bestaan, spelen de handelsplatformen met het meeste gebruikers tot nu toe mee met de nieuwe spelregels voor Rusland.

Keren cryptobeurzen het gedecentraliseerde gedachtegoed van crypto de rug toe?

Het is momenteel bijna zelfs fundamenteel voor het overleven van die cryptobedrijven om te benadrukken dat cryptomunten niet kunnen leiden tot een parallel betaalsysteem naast het traditionele financiële systeem. Binance-oprichter Changpeng ‘CZ” Zhao noemde crypto bijvoorbeeld als “te klein voor Rusland” en wees op het feit dat de adoptie van crypto te klein is om op grote schaal illegale transacties uit te voeren.

Daarmee stoot de cryptogemeenschap wel op een paradox. Want crypto, zoals de oudste en meest waardevolle digitale munt Bitcoin, zijn expliciet in het leven geroepen om een alternatief op fiatgeld en het traditionele betaalsysteem te bieden. Cryptobedrijven die geen slechte reputatie willen krijgen tijdens de Oekraïne-crisis en dit ontkennen, geven de indruk dat ze dit doen uit commerciële overwegingen en zo het gedecentraliseerde gedachtegoed van crypto de rug toe keren.

(fjc)

Meer