De deelname van Israël aan de liedjeswedstrijd was op voorhand erg omstreden, maar het argument was dat het “een niet-politieke wedstrijd is”. Dat bleek in realiteit allerminst: bij het effectieve stemmen werd plots vanuit de Israëlische ambassades opgeroepen om te stemmen, en ook politici sprongen plots op de kar.
- Zo liet Sam Van Rooy (Vlaams Belang) weten dat hij op Israël zou stemmen: “Nog nooit van mijn leven gekeken, laat staan gestemd, maar zonet het maximum van 20 stemmen uitgebracht” op X.
- En ook Assita Kanko (N-VA) gaf openlijk steun aan de Israëlische zangeres Eden Golan. “Voor alle onschuldige mensen die vermoord, ontvoerd en verkracht zijn op het Nova Festival, stem ik voor Eden”, zo stelde ze.
- De Israëlische song kwam even dicht bij de eindoverwinning: de publieksstemmen leverden hen een tweede plek op, maar de jury’s zetten hen lager. Ook in België haalde Israël het maximum van de punten, van het publiek.
- De Israëlische ambassadrice in België, Idit Rosenzweig-Abu, al vaker weinig subtiel in haar uitspraken, triomfeerde in Het Nieuwsblad: “Het is een stem van Europeanen die het beu zijn dat bevoorrechte poortwachters in de media iedereen blokkeren die het niet met hen eens is, en het beu zijn dat gewelddadige betogingen op campussen en op straat Hamas prijzen.”
Ook dit nog: Kurt De Loor (Vooruit) kraait victorie.
- Dat Israël de publieksstemming in België won, had finaal volgens ons beperkte kennersoog maar één reden: de gedwongen exit van Joost Klein, die een massale fanbase heeft bij jongeren, ook in Vlaanderen. De twaalf punten waren anders hoe dan ook naar de Fries gegaan, vanuit België.
- In de Vlaamse politiek was vervolgens één man afgelopen weekend wel bijzonder gelukkig met heel de slechte soap in Malmö: Kurt De Loor, Vlaams Parlementslid van de socialisten.
- Die is in bijberoep ook concertorganisator van Rock Zottegem, dat doorgaat in de thuisgemeente van De Loor. En hij boekte voor deze zomer Klein, die afgelopen weekend omnipresent leek in de media. “Ze hebben van Joost Klein een nog grotere held gemaakt. En hij staat op ons podium straks. Zeer jammer dat hij uit de finale geweerd is, maar ik ben ervan overtuigd dat hij in Zottegem enthousiaster dan ooit onthaald zal worden.”
- Overigens is De Loor zelf ook in een stevige strijd verwikkeld: hij staat derde op de lijst van Vooruit in Oost-Vlaanderen. Die plek zou normaal verkiesbaar moeten zijn, maar nu duikt er met lijstduwer Conner Rousseau (Vooruit) potentieel een kaper op aan de kust: De Loor moet hopen dat Vooruit van drie zetels nu naar minstens vier gaat, om opnieuw naar Brussel te kunnen.
Opgemerkt: De EBU draait door. De Europese vlag werd zelfs verboden.
- Dat de EBU, de organisatie van Eurosong, niet hun beste editie beleefde, is het understatement van het jaar. De hoofdvogel schoten ze misschien wel af met hun “verbod op politieke vlaggen”. Want dat betekende volgens de EBU dat enkel de vlaggen van landen die deelnemen en LGBTQ-vlaggen mogen.
- En zo werd plots aan de deur van het festival ook de blauwe EU-vlag met de twaalf gele sterren verboden: redelijk ongezien op een Europees liedjesfestival.
- Dat leverde dan weer boze reacties van de Europese Commissie zelf op: Ursula von der Leyen, de Commissievoorzitter, noemde het “zeker betreurenswaardig om de vlag te verbieden die in zoveel landen die aan het festival deelnemen naast de nationale vlag wappert op openbare gebouwen”.
- De Griekse Commissaris Margaritis Schinas wees er zelfs op dat “mensen op Maidan in Kiev werden doodgeschoten omdat ze met EU-vlaggen zwaaiden”. “Wie wint er minder dan een maand voor de Europese verkiezingen als we de EU-vlag bij het Eurovisie Songfestival verbieden? Alleen de eurosceptici en de vijanden van Europa.