Plannen voor Europees ‘anti-witwasagentschap’

Om de golf van witwasschandalen aan te pakken, zien hoge Europese ambtenaren heil in een Europees ‘anti-witwasagentschap’. Ze roepen de Europese Commissie op dat te onderzoeken.

Uit documenten die persagentschap Bloomberg kon inkijken, blijkt dat de Europese Commissie beter werk maakt van een nieuw Europees agentschap. Die instelling moet er komen om illegale financiële stromen te bestrijden.

Volgens de ambtenaren zijn ‘de tekortkomingen van het huidige regelgevend kader blootgelegd door een reeks van ophefmakende schandalen.’ Ze vinden dat een gecoördineerde aanpak van de ministers van Financiën nodig is. Ze wijzen erop dat het huidige systeem kwetsbaarheden vertoont, omdat de wetgeving nationaal geregeld is.

Gebrek aan samenwerking

Op Europees niveau is iedereen het erover eens dat maatregelen nodig zijn. Zo toonde een Zweedse televisiezender onlangs aan dat grootbank SEB linken had met witwaspraktijken in Estland. Nog eerder waren er ook al verhalen over schandalen bij Swedbank, het Finse Nordea en het Deense Danske Bank. Die laatste twee hielpen Russisch geld de Europese Unie binnen.

Gebrek aan samenwerking blijkt een heikel punt om dit probleem aan te pakken. Een instelling op Europees niveau kan dus een oplossing bieden. Vorige maand stuurden Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Letland daar al op aan. Ze willen de speelruimte van lidstaten verkleinen om de Europese regels rond witwassen toe te passen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20