PFOS-commissie deed haar werk nog eens over, maar geen vuurwerk

De onderzoekscommissie rond PFOS van het Vlaams Parlement loopt op haar einde. Dat werd geen echt spetterend succes. Een spectaculaire confrontatie van de betrokken politici, voormalige ministers van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) en huidige minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), en de ambtenaren van OVAM, leverde alleen maar meer van hetzelfde op: iedereen bleef op zijn of haar lijn.

  • Want de cruciale beschuldiging van de oppositie, met Mieke Schauvliege (Groen) op kop, dat dit “een doofpotaffaire was”, werd niet hard gemaakt. De politici herhaalden nog eens hun standpunt: er was nooit enige communicatie verboden of onderdrukt van hun kant, zo stelde ex-minister Joke Schauvliege.
  • Het was de topvrouw van de OVAM, de Vlaamse bodembeheermaatschappij, Henny De Baets, die op het eind nog voor een steekvlam had gezorgd, door via een aangetekend schrijven aan de onderzoekscommissie de ministers te beschuldigen van onwaarheden.
  • Maar dat kon ze gisteren toch niet helemaal waarmaken: ze herhaalde nog eens dat de info die zij bezorgde aan de politiek, helemaal niet zo onschuldig was. De vervuiling werd echter afgezwakt door Lantis, de bouwheer, zo stelde De Baets. Daarbij moest ze wel erkennen dat ze niet kon zeggen wie dan de beslissing had genomen om niet te communiceren. “Ik vind daarover niets terug in de verslagen van het politiek stuurcomité van Lantis”, zo stelde ze.
  • Zo kreeg die ervan langs, en leek de bouwheer de kop van jut, want de politici én OVAM gaven elk geen millimeter toe ten opzichte van hun vorige verklaringen. Demir herhaalde nog eens haar stelling dat ze het “een inschattingsfout” vond, dat OVAM een kritisch rapport van toxicoloog Jan Tytgat niet deelde met het agentschap Zorg en Gezondheid. En OVAM deed ook niets om zelf stalen te nemen, wat ze perfect gekund had.
  • Daarmee zijn alle hoorzittingen afgelopen en komt de commissie nu op 18 maart met een eindrapport. Dat zal meer dan vermoedelijk ook de kerk in het midden houden: politieke verantwoordelijken komen er niet, koppen zullen niet rollen.
Meer