Pfizer vraagt Europese goedkeuring voor coronavaccin

Pfizer en BioNTech hebben maandag voor hun gezamenlijke vaccin tegen Covid-19 een goedkeuring gevraagd aan het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Als alles goed gaat, zou het vaccin nog voor het einde van het jaar op de Europese markt kunnen zijn.

Dat kondigen de bedrijven aan in een gezamenlijk persbericht.

De aanvraag gebeurde op dezelfde dag dat Moderna, dat even ver staat in zijn onderzoek als Pfizer, een aanvraag indiende in de VS en Europa. Moderna’s vaccin heeft een effectiviteit van 94,1 procent, dat van Pfizer is 95 procent doeltreffend volgens de jongste resultaten. Pfizer vroeg eerder al goedkeuring aan de Amerikaanse farmawaakhond FDA, die zich op 10 december over het dossier buigt. De EMA laat weten voor 29 december een beslissing te maken.

Verdeling

In de mededeling laten Pfizer en BioNTech weten dat ze er alles aan zullen doen om het vaccin zo goed mogelijk verdeeld te krijgen. De afgelopen dagen werd bekend dat Pfizer met allerlei luchtvaartmaatschappijen in onderhandelingen zit om de vaccins over de wereld te vliegen. Die verdeling wordt hoe dan ook een huzarenstukje.

Voor Pfizer is er zelfs een extra moeilijkheid. Het vaccin moet door zijn samenstelling te allen tijde op -80 graden bewaard worden, ook tijdens het vervoer. En aangezien niet elk ziekenhuis of elke huisarts een diepvries op ijskoude temperaturen heeft staan, kan dat problemen veroorzaken.

5 miljoen vaccins voor België

Daar heeft het Moderna-vaccin een groot voordeel. Dat vaccin wordt vervoerd aan -20 graden, maar kan daarna bewaard worden op 2 tot 8 graden. In de gewone koelkast dus.

Dan is er nog een derde kandidaat, het Brits-Zweedse AstraZeneca, maar die moet een deel van zijn onderzoek herdoen omdat de testgroep in eerste instantie te klein was.

Europa bestelde al 300 miljoen vaccins van het Pfizer-vaccin, waarvan er 5 miljoen naar België gaan als het wordt goedgekeurd. Van Moderna kocht Europa er 160 miljoen, België beslist woensdag of het op dat contract intekent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20