Pfizer schakelt versnelling hoger: coronavaccin kan deze maand worden toegediend aan kinderen jonger dan vijf jaar

Het had langer moeten duren. En ineens zou het al voor deze maand kunnen zijn, bericht de Washington Post. Pfizer en BioNTech zullen binnenkort de aanvraag voor de goedkeuring van hun coronavaccin-versie voor kinderen van “6 maanden tot 5 jaar” indienen. En de bedrijven zouden deze goedkeuring zeer snel kunnen krijgen.

Volgens de Washington Post zullen Pfizer en BioNTech naar verwachting dinsdag bij de Food and Drug Administration (FDA) een aanvraag indienen voor een goedkeuring voor noodgebruik van hun coronavaccin voor kinderen van 6 maanden tot 5 jaar.

Zodra deze aanvraag is geregistreerd, zou de procedure volgens het Amerikaanse dagblad vrij snel moeten verlopen; hooguit een paar weken. Hierdoor kan eind februari het groene licht worden gegeven voor het vaccin.

Theoretisch wilden Pfizer en BioNTech nog wat langer wachten. Omdat de twee bedrijven de toediening van een derde dosis – ten minste acht weken na de tweede vaccinatie – hadden toegevoegd aan hun klinische proeven, waarvan de resultaten in april werden verwacht.

Maar de FDA drong er bij de ondernemingen op aan nu al een aanvraag in te dienen voor de behandeling met twee doses, om niet nog meer tijd te verliezen. De regelgever heeft hen kennelijk overtuigd, en een formele goedkeuring wordt dinsdag verwacht.

1/10e van de dosis voor volwassenen

De formule voor deze erg jonge kinderen is natuurlijk anders dan voor volwassenen. Pfizer en BioNTech gebruikten twee doses van 3 microgram in hun klinische proeven, d.w.z. een tiende van de doses die aan volwassenen worden gegeven. Volgens het persbureau Reuters hebben de twee bedrijven in december hierover enige teleurstelling geuit.

Het product had een goede immuunrespons teweeggebracht bij de kinderen onder de twee jaar, maar de respons was lager dan vereist voor de kinderen van twee tot vier jaar. Daarom werd in januari een derde dosis aan het schema voor de klinische proef toegevoegd.

(lb/mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.