Permanent zomeruur mogelijk wapen tegen hoge energieprijzen

Italië, maar ook andere lidstaten van de Europese Unie, zouden voortaan gedurende het hele jaar voor het zomeruur moeten kiezen. Die ingreep zou de energiefactuur van gezinnen, bedrijven en overheid veel goedkoper maken, zou bovendien de vervuiling verminderen en bij de mens een betere gezondheid genereren. Dat heeft Alessandro Miani, voorzitter van de Società Italiana di Medicina Ambientale (Sima), gezegd.

Zoals de meeste landen gebruikt Italië een afwisselend stelsel van winteruur en zomeruur. In de herfst worden daarbij de klokken een uur teruggedraaid, waardoor het vroeger op de dag licht wordt. In de lente wordt de klok vervolgens opnieuw een uur vooruit gedraaid, waardoor het tijdens de avonden langer licht blijft.

Gezondheid

De energiecrisis die door de oorlog in Oekraïne is gecreëerd, zouden de lidstaten van de Europese Unie volgens Alessandro Miani echter moeten aanzetten om voor het hele jaar op het zomeruur over te schakelen.

“Die beslissing zou met de actuele gasprijzen alleen al in Italië een jaarlijkse energiebesparing van 500 miljoen euro opleveren”, merkt hij op. “Het land zou daarmee bovendien de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide met ruim 200.000 ton kunnen verminderen.”

“Maar daarnaast heeft een definitieve keuze voor de zomertijd ook een positieve impact op de menselijke gezondheid”, oppert de voorzitter van de Italiaanse vereniging voor milieugeneeskunde. “Licht heeft immers een positieve impact op de aanmaak van het tevredenheidshormoon serotonine, waardoor een betere mentale gezondheid wordt gestimuleerd.”

“De mogelijkheid om een bijkomend uur in de buitenlucht door te brengen, kan daarnaast op lange termijn eveneens een positief effect op de gezondheid hebben.”

Drie jaar geleden besliste het Europese Parlement om lidstaten van de Europese Unie niet langer te verplichten om elk jaar tussen een zomeruur en winteruur over te schakelen. De lidstaten kregen daardoor de vrijheid om voor een eigen dagschema te kiezen.

Aangekondigd werd dat dit nieuwe systeem vorig jaar zou worden ingevoerd. De Europese regeringen hebben echter nog geen gemeenschappelijk standpunt over de kwestie ingenomen. Er zou pas een stellingname komen wanneer een impactstudie van de Europese Commissie zou kunnen worden ingekeken.

Maatregelen

Analisten wijzen er echter op dat de Europese overheden steeds met een grotere druk worden geconfronteerd om energie te besparen. Sinds de inval in Oekraïne heeft Rusland immers de gasleveringen aan Europa sterk teruggeschroefd.

Hierdoor zijn de gasprijzen op de Europese markt naar absolute recordhoogtes gestegen. De getroffen landen zijn dan ook koortsachtig op zoek naar een alternatieve bevoorrading om de impact van die hoge tarieven af te kunnen weren.

“De Italiaanse regering heeft een nieuw pakket van miljarden euro’s steun beloofd om de bedrijven en gezinnen tegen de stijgende energieprijzen te beschermen”, stipt het persbureau Reuters aan. “Daarover zullen binnenkort concrete initiatieven worden aangekondigd.”

“Het Italiaanse bedrijfsleven heeft al gewaarschuwd dat de hoge gasprijzen een zware economische terugslag zouden kunnen veroorzaken. Ook de ministers van Energie van de Europese Unie zouden binnenkort samenkomen om een reactie op de stijgende prijsstijgingen te berekenen. De overstap naar een permanente zomertijd zou echter niet op de agenda staan.”

(fjc)

Meer