Na een (kunstmatige) daling tijdens de pandemie zou het aantal faillissementen in België dit jaar weer op zijn ‘normale’ niveau moeten uitkomen. Het land heeft in 2022 al een sterke stijging gezien, en die zal in 2023 verder oplopen.
Het aantal faillissementen stijgt weer in België en zal het niveau van voor de crisis overschrijden

Waarom is dit belangrijk?
Inflatie, de energiecrisis, strengere financiële voorwaarden en tragere groei zijn allemaal redenen waarom het aantal faillissementen in Europa en de rest van de wereld toeneemt.In het nieuws: een prognose van kredietverzekeraar Allianz Trade over faillissementen in 2023 en 2024, in België en 43 andere landen.
- “De trend is duidelijk: het aantal faillissementen versnelt”, schrijven de economen in het rapport, gezien door Business AM.
België
- In België was de stijging van het aantal faillissementen in 2022 met 42 procent aanzienlijk. In absolute cijfers zijn dat 9.265 bedrijven die er de brui aan moeten geven.
- In 2023 zal de stijging van het aantal faillissementen naar verwachting aanhouden, zij het in een langzamer tempo. Naar verwachting zullen 9.850 bedrijven dit jaar de deuren sluiten, een stijging van 6 procent.
- In januari waren er volgens een recent rapport van Altares Dun & Bradstreet al 19 procent meer faillissementen dan in januari 2022 (of 846 bedrijven).
- Met die 9.850 faillissementen zou België terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie (dit wil zeggen, het gemiddelde van 2015 tot 2019).
- Ter herinnering: tijdens de pandemie werd het aantal faillissementen kunstmatig beperkt, met moratoria en overheidssteun.
- Voor 2024 zou ons land dan boven het pre-coronagemiddelde uitkomen. Ten opzichte van 2023 wordt een stijging van 3 procent verwacht, dit zijn 10.170 faillissementen.
De verdere stijging van het aantal faillissementen in 2023 en 2024 wordt verklaard door de relatief lage prognoses voor de groei van het bbp, die een voorwaarde is voor de vermindering van het aantal faillissementen (de NBB raamt de groei van het bbp voor 2023 op slechts 0,6 procent), door de aanhoudende druk op de rentabiliteit en door de aanscherping van de financieringsvoorwaarden op langere termijn.
Johan Geeroms, econoom bij Allianz Trade
Elders in Europa
- In vergelijking met de andere Europese landen valt België op met een lagere raming van het aantal faillissementen voor dit jaar. In Frankrijk zouden ze met 41 procent stijgen (na een stijging van 48 procent in 2022) en in het Verenigd Koninkrijk met 16 procent (na een stijging van 51 procent).
- In Nederland is het tegenovergestelde het geval: na een tragere stijging in 2022 (+18 procent) zouden de faillissementen dit jaar sterker stijgen, met een stijging van 52 procent (en vervolgens 8 procent volgend jaar). Maar zelfs met deze stijging zouden ze nog steeds niet op het pre-pandemische niveau van 3.760 faillissementen komen.
- Een maand geleden schatte Allianz dat het aantal faillissementen in Duitsland dit jaar met 15 procent zou toenemen (na een stijging van 19,5 procent in 2022).
Het gevolg: slecht nieuws voor de Belgische bedrijven. Zij exporteren vooral naar de buurlanden, vooral Duitsland. Met een toenemend aantal faillissementen verliezen ze klanten.
Redenen voor de faillissementen: “De winsten staan onder druk, mede door stijgende lonen en extra energie- en financiële kosten. De veerkracht van de meest kwetsbare bedrijven wordt op de proef gesteld. Dit is vooral problematisch in sectoren die door de sterke concurrentie moeite hebben om de prijzen te verhogen,” merkt Geeroms op.
- Het gaat om de sectoren transport, bouw en detailhandel. Bedrijfsgrootte is geen schild tegen faillissement: bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro hebben nu al te maken met meer liquidaties en sluitingen dan vóór de pandemie. Dat is slecht nieuws voor kleinere bedrijven, die samen met hen kunnen verdwijnen.
In de wereld
- Wereldwijd zal het aantal faillissementen naar verwachting gemiddeld met 21 procent stijgen. Dit houdt “verband met de vertraging van de groei en de aanscherping van de kredietvoorwaarden”, aldus het rapport. Voor 2024 wordt een verdere procentuele stijging verwacht.
- “Drie op de vijf landen zullen tegen 2024 hun faillissementsniveau van vóór de crisis overschrijden”, aldus het rapport.
- De situatie verschilt van land tot land. In de Verenigde Staten wordt dit jaar een stijging van 49 procent verwacht.
- In China zou de stijging veel minder uitgesproken zijn: +4 procent in 2023 en +5 procent in 2024. Maar ook hier zijn er verschillen naargelang de sector: vastgoed bijvoorbeeld “staat er niet goed voor”, waarschuwt Geeroms.