“Faillissementengolf Duitsland slecht nieuws voor Belgische economie”

Kredietverzekeraar Allianz Trade ziet een forse toename van het aantal faillissementen in Duitsland, waar een recessie onafwendbaar lijkt. Dat heeft ook gevolgen voor Belgische bedrijven.


Luister naar het volledige interview met Johan Geeroms van Allianz Trade op Business AM:


De cijfers: “De faillissementen in Duitsland zijn in 2022 met 19,5 procent gestegen. Dit is het hoogste cijfer sinds de kredietcrisis in 2008. We verwachten voor 2023 nog eens een stijging additioneel van 15 procent”, zegt Johan Geeroms, risicodirecteur Benelux bij Allianz Trade.

De oorzaak: “Dit heeft te maken met de hogere energieprijzen, in combinatie met de hogere gasafhankelijkheid van Duitsland”, antwoordt Geeroms. “Duitsland is bij uitstek een industrieel land met sectoren die zeer energie-intensief zijn, zoals de metaalsector of de automobielindustrie. De faillissementen zouden zelfs nog veel hoger zijn zonder de massale energiesubsidies van de Duitse overheid aan zowel gezinnen en bedrijven.”

Nog meer rode cijfers: “Waarschijnlijk stevent Duitsland op een recessie af, dus twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve groei van het bruto binnenlands product”, gaat de risico-analist verder.

  • Allianz Trade verwacht over heel 2023 een krimp van de economie van 0,7 procent.
  • In januari van dit jaar is zelfs de Duitse staalproductie, die natuurlijk heel belangrijk is als toeleverancier voor de auto-industrie, met 10,2 procent gedaald tegenover een jaar eerder.
  • De inflatie lijkt ook gemiddeld hoger dan in de rest van de eurozone. In januari was die volgens Eurostat 8,7 procent.
  • Het Duitse exportoverschot, ook een belangrijke maatstaf, stond in 2022 op zijn laagste niveau sinds het jaar 2000.

De gevolgen voor België:

  • “Dit heeft enorme gevolgen voor ons, want wij zijn een heel belangrijke handelspartner van Duitsland”, waarschuwt Geeroms. “Daar exporteren wij heel veel producten naar. Ongeveer 17 procent van de Belgische export gaat naar Duitsland.”
  • Moeten Belgische bedrijven hierop anticiperen? “We moeten er alleszins rekening mee houden. Bedrijven zouden kunnen proberen andere markten aan te boren, als dat kan natuurlijk”, zegt Geeroms.
  • Het aantal faillissementen zou ook in België kunnen stijgen, met 12 procent volgens Allianz Trade. “Je zou kunnen denken dat dit relatief weinig is, maar we hebben in 2022 al een forse stijging gekend.”

Hopen op milde Duitse recessie: Er zit voor de Belgische toeleveranciers aan Duitsland weinig anders op dan te hopen op een korte en beperkte recessie bij onze oosterburen.

En daarbij kan de Europese Centrale Bank, die in Frankfurt gevestigd is, een rol spelen, stipt Geeroms aan. “Laat ons hopen dat dit niet te lang duurt en dat de centrale bankiers van de ECB niet te fors en niet te hevig de rentevoeten nog laten stijgen.”

(as)

Meer