Voormalig paus Benedictus XVI overleden op 95-jarige leeftijd

Paus emeritus Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) is in Vaticaanstad overleden. Dat bevestigt het Vaticaan.

Geen verrassing: Er waren eerder deze week al berichten over zijn verslechterde gezondheidstoestand, zijn overlijden komt dus niet als een verrassing. De huidige paus Franciscus riep recentelijk nog op om voor Benedictus te bidden.

Uitzonderlijk aftreden: De Duitser was een eerder conservatieve paus, van 19 april 2005 tot 28 februari 2013, en trad vrijwillig terug om plaats te maken voor Franciscus. Het was al eeuwen geleden dat een paus niet tot zijn dood paus bleef. Benedictus voelde zich in 2013 echter “geestelijk en lichamelijk” niet meer in staat om de zware functie uit te oefenen. Sindsdien leidde hij een teruggetrokken leven in het Vaticaan, als “paus emeritus”.

Pedofilieschandalen: Tijdens zijn pontificaat kwamen verscheidene pedofilieschandalen in de kerk aan het licht. Het ging om misbruiken in verscheidene delen van de Kerk, vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw, ook in zijn eigen Duitsland. Ratzinger was van 1977 tot 1982 kardinaal van het bisdom dat München omvat.

Benedictus deed ook met wisselend succes een poging om de soms duistere financiën van het Vaticaan op te kuisen, wat door zijn opvolger verdergezet werd.

(fjc)

Meer