‘Pas tegen 2024 genoeg vaccins om iedereen te kunnen inenten’

Zelfs als er een werkend vaccin komt, zal het nog tot 2024 duren tot de hele wereldbevolking gevaccineerd is. Dat zegt de baas van de grootste vaccinproducent ter wereld, het Serum Institute of India.

Momenteel is de vraag vooral of er een vaccin komt dat werkt, maar zelfs als het zover is, zijn we nog lang niet voorbij de coronacrisis. Dat is de boodschap van Adar Poonwalla, de CEO van het Serum Institute of India, de grootste vaccinproducent ter wereld.

Productiecapaciteit

De boosdoener is de productiecapaciteit. Die is er op dit moment niet en vaccinmakers investeren momenteel niet voldoende in fabrieken die een hogere productiecapaciteit aan zouden kunnen.

‘Het gaat vier of vijf jaar duren tot iedereen op de planeet gevaccineerd is’, zegt Poonawalla aan de Britse zakenkrant Financial Times. Hij schat dat, als het vaccin uit twee injecties bestaat, er 15 miljard dosissen nodig zijn.

Het Serum Institute heeft al deals gesloten met vijf grote bedrijven waaronder AstraZeneca en Novavax. Daarvan zullen ze er alvast 1 miljard produceren, of dat is tenminste de afspraak. De helft ervan gaat naar India.

Het bedrijf heeft ook een overeenkomst met het Russische Gamaleya Research Institute om het Sputnik-vaccin te maken. Grote beloftes van andere producenten moeten dus met een korreltje zout genomen worden. ‘Ik weet dat de wereld optimistisch wil zijn, maar ik heb nog van niemand gehoord die zelfs in de buurt van dat niveau komt’, zegt hij.

Vier tot vijf jaar

In mei waarschuwde de WHO al dat het vier tot vijf jaar zou duren eer het virus volledig onder controle zou zijn. ‘Dat lijkt onze beste optie tot nu toe’, zei topvrouw Soumya Swaminathan daar toen over. Dat is ook zo, behoudens mutaties van het virus waardoor het vaccin niet meer zou werken.

Gesteld dat er twee of meer vaccins werken, die 75 procent van de gevaccineerden beschermen, zou driekwart van de wereldpopulatie gevaccineerd en beschermd kunnen zijn tegen 2023. Die berekening maakt Peter Hale, de voorzitter van de Foundation for Vaccine Research. Dat is geen volledig bescherming maar ‘voldoende om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20