Ook Pfizer belooft vaccin tegen eind dit jaar

Na AstraZeneca beweert nu ook Pfizer dat het tegen eind 2020 een vaccin op de markt kan krijgen. Tegen november zou het zijn dossier kunnen indienen bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA.

Dat heeft CEO Albert Bourla afgelopen weekend gezegd op de zakenzender CNBC.

‘Eind oktober moeten we alle data van onze testen hebben om aan de FDA te bezorgen’, klonk het. ‘Als die ons vaccin goedkeurt, staan we klaar om honderdduizenden dosissen te leveren.’

Pfizer werkt samen met het Duitse BioNTech aan een vaccin tegen Covid-19. De VS betaalden al 1,95 miljard dollar (1,6 miljard dollar) voor 100 miljoen dosissen. Ook de Europese Commissie bestelde vorige week 200 miljoen vaccins, met een optie voor 100 miljoen meer als het zijn werk naar behoren doet. In het persbericht zeggen beide bedrijven dat de leveringen eind 2020 zouden kunnen starten.

AstraZeneca

Het is de tweede farmareus die belooft tegen eind dit jaar klaar te zijn. Eerder claimde het Brits-Zweedse AstraZeneca al hetzelfde. Er ontstond echter wat twijfel over die belofte toen het bedrijf vorige week zijn testen in de laatste fase moest stilleggen omdat er iemand ziek was geworden. Dit weekend zijn de testen echter hervat en volgens CEO Pascal Siriot zit de groep nu weer op schema.

AstraZeneca is de eerste keuze van de Europese Commissie en het favoriete vaccin van België. Europa bestelde al 400 miljoen dosissen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20