Panoramische foto van Shanghai zorgt voor opschudding op internet

Een panoramische foto in 360 graden van de Chinese stad Shangai, die niet minder dan 195 miljard pixels bevat, is op internet al tweehonderdduizend maal gedeeld. Het resultaat is dan ook spectaculair. 

Het gaat om een foto van Shanghai in uiterst hoge definitie, genomen van op de Parel van het Oosten, een toren van 468 meter hoog in het zakendistrict van de stad.

195 miljard pixels

Wie op de foto inzoomt kan tot in detail de straten en gebouwen van de Chinese zakenstad ontdekken. Ook voorbijgangers, auto’s, tot hun nummerplaten toe zijn – net dankzij de 195 miljard pixels of 2.000 keer meer dan de resolutie op een gewone smartphone – herkenbaar geworden. De foto toont ook de grote werken die in de stad aan de gang zijn.

Een foto die in onze contreien wel degelijk juridische problemen zou opleveren voor inbreuken op de bescherming van het privéleven.

De foto is ondertussen al tweehonderdduizend maal gedeeld via sociale media, maar niet enkel vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van dit fotografisch kunstwerkje. Vele internauten maken zich zorgen over de Chinese surveillance-maatschappij. Vooral toen iemand op Facebook vermeldde dat de foto afkomstig was van een Chinese satelliet.

‘Fake news’, want de foto is het werk van Big Pixel, een Chinese start-up, die zijn strepen al verdiende met foto’s in hoge definitie van Hong Kong, Macao, het Tiananmenplein in Peking of dit strand in het Thaise Phuket.

Om tot het resultaat te komen werden duizenden foto’s in hoge resolutie samengevoegd. Tot op vandaag zijn maar 2 foto’s bekend die een hogere resolutie hebben. Beide staan in het Guinness Book of World Records.

Vancouver 2011

Big Pixel is zeker niet het eerste bedrijf dat zulke foto’s introduceert. Toen in juni van 2011 (bijna 8 jaar geleden ondertussen) lokaal gespuis in de Canadese stad Vancouver van de nederlaag van het lokale ijshockeyteam Canucks tegen de Boston Bruins in de finale van de Stanley Cup gebruik maakte om de stad in brand te steken, zette de politie soortgelijke technologie in om verdachten te identificeren.

Op onderstaande link is een foto te zien van de mensenmassa die de wedstrijd rechtstreeks volgde op grote schermen in de stad. Een foto waarop aanwezigen niets meer voorstellen dan een gekleurd punt. Tot u twee keer met uw muis op zo’n puntje klikt. En dan nog eens en nog eens…

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20