Big Brother woont in China: 500 miljoen camera’s tegen 2020

Twee jaar geleden waren in China 176 miljoen veiligheidscamera’s met gezichtsherkenning geïnstalleerd. Tegen eind dit decennium zullen er 500 miljoen exemplaren kunnen worden geteld. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau IHS Markit.

Daarmee is het land op het gebied van telebewaking de meest dynamische markt van de hele wereld. “In China is de bevolking gewend aan scanners en camera’s die hun gelaat en bewegingen registreren,” benadrukken de onderzoekers. “Treinstations, ziekenhuizen en zelfs openbare toiletten volgen de activiteit in de omgeving onafgebroken op.” Dit jaar zou China op de wereldmarkt van de telebewaking al een aandeel van 46 procent vertegenwoordigen. De sector kende er het voorbije halve decennium een jaarlijkse groei van gemiddeld 13,3 procent. Ook de volgende vijf jaar wordt een verdere toename met een dubbelcijferig gemiddelde in het vooruitzicht gesteld.

Voetgangers

De markt wordt aangejaagd door veiligheidsprojecten van de Chinese regering en de ambities van het land om zich tot een wereldwijd leider in artificiële intelligentie te ontplooien. “De Chinese regering heeft met een reeks meerjarenplannen de voorbije periode zware investeringen in openbare veiligheid gedaan,” aldus Jackie Zhang, analist bij IHS Markit. “In het begin van deze eeuw verschenen de eerste camera’s op het beroemde Tiananmenplein in Peking. “Daarna volgden opdrachten om ook de instellingen en openbare plaatsen met camera’s te bewaken.” “Sindsdien werd de technologie ook geïnstalleerd langs belangrijke verkeerswegen en in gevoelige regio’s, zoals Tibet. Ook de belangrijke industrieën en universitaire campussen worden inmiddels met telebewaking beschermd.” IHS Markit merkt op dat de Chinese veiligheidscamera’s ook steeds intelligenter worden. China zal dit jaar driekwart van de markt voor videobewaking met deep-learning vertegenwoordigen. De camera’s koppelen aan het geregistreerde gelaat ook een individuele entiteit. Die technologie wordt onder meer toegepast in steden zoals Shenzhen of Shanghai, waar op openbare billboards de namen en foto’s worden gepubliceerd van voetgangers die aan oversteekplaatsen de rode stoplichten hebben genegeerd. De Verenigde Staten telden twee jaar geleden 62 miljoen bewakingscamera’s. “Daarmee kent de sector per hoofd van de bevolking in Amerika op dit ogenblik nog een grotere penetratie dan in China,” aldus IHS Markit. “Die verhouding zal echter relatief snel veranderen.” (mah)