Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 14 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Big data-reus Palantir gaat 1 miljard dollar ophalen

Logo Business AM
Business

02/07/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Isopix

Palantir, het geheimzinnige databedrijf van ex-PayPal’er Peter Thiel, is van plan de komende maanden 960 miljoen dollar op te halen. Het grootste deel daarvan zou al geregeld zijn.

Palantir trekt naar de beurs, dat is zo goed als zeker, nu het bedrijf van Peter Thiel bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC documenten heeft ingediend. Daarin staat dat het bedrijf 961.099.011 dollar wil verzamelen op de privémarkt. Vorige maand tankte 549.727.437 dollar, staat in het document.

Door het indienen van het document is duidelijk dat het bedrijf in 2019 op zoek was naar 1 tot 3 miljard dollar. Dat was de eerste keer in vier jaar tijd dat het bedrijf geld zocht. Het hoofddoel was een waardering behalen van 26 miljard dollar.

500 en 50 miljoen dollar

De laatste weken was wel duidelijk geworden dat Palantir twee keer geld tankte bij grote investeerders. 500 miljoen dollar is afkomstig van de Japanse verzekeraar Sompo Holdings, die ook klant is bij Palantir. Fujitsu investeerde dan weer 50 miljoen. Samen lijkt dat de reeds bevestigde 550 miljoen dollar te vormen.

Het is niet duidelijk of deze kapitaalronde een vertraging betekent voor een eventuele beursgang van Palantir, of er net een aanvulling van is.

In totaal heeft Palantir al 3,3 miljard dollar opgehaald. Er zijn al zeker 108 investeerders, maar daarnaast zijn er ook nog heel wat kleine investeringen van onbekenden geweest, staat te lezen op gespecialiseerde website Pitchbook.

Wat doet Palantir?

In het VK en Frankrijk helpt het de corona-pandemie in kaart te brengen en vergelijkt het gezondheidsdata. Ook in de Verenigde Staten, waar het klanten heeft zoals Merck en een aantal politiediensten, is Palantir alomtegenwoordig. Die projecten vragen echter ook zware initiële investeringen, wat deze kapitaalronde kan verklaren.

Palantir verwacht in 2020 meer dan een miljard dollar omzet te draaien. Dat is 38 procent meer dan in 2018 en zou betekenen dat het bedrijf voor het eerst break-even draait. Het bedrijf is de laatste tijd ook erg veel in het nieuws.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks