Big data-reus Palantir gaat Britse gezondheidsdata verwerken en rekent daar amper 1 pond voor aan

Palantir, het big data-bedrijf van Peter Thiel, heeft een contract afgesloten met de NHS. In ruil voor de dataverwerkingskracht van Palantir, die het VK aan het vriendenprijsje van 1 pond krijgt, krijgt het bedrijf toegang tot medische gegevens van patiënten.

Het bedrijf van Thiel krijgt daarmee toegang tot bijzonder gevoelige informatie. Het gaat om contactgegevens, geslacht, ras, beroep, fysieke en mentale gezondheid, een gerechtelijk dossier en religieuze en politieke voorkeur.

Testen op NHS-data

Het contract tussen de NHS en Palantir is al in maart afgesloten en moet dienen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Door drukkingsgroepen als OpenDemocracy en advocatenkantoor Foxglove werden de details van het contract nu ook integraal vrijgegeven. Tegelijk zijn gelijkaardige contracten met Google, Microsoft en de AI-startup Faculty nu ook beschikbaar voor het grote publiek.

‘In de contracten staat dat bedrijven zoals Faculty en Palantir in eerste instantie het intellectuele eigendom kregen en dat ze hun producten mochten testdraaien op de databases van de NHS. Daarmee kregen ze ongeziene toegang tot de gegevens’, zegt Foxglove-directeur Cori Crider in een blog.

Dure data

De gegevens zijn gegeerde goederen voor techbedrijven, zeker medische gegevens zijn veel waard.

Opvallend: het contract, dat dus vooral het VK moest helpen met patronen zoeken bij de verspreiding van Covid-19, kostte de regering van Johnson het volle pond. Google van zijn kant liet het VK gratis zijn datamanagementtool Foundry gebruiken.

Veiligheidsdiensten

Palantir kwam al eerder in opspraak. Het bedrijfje van Paypal-oprichter Peter Thiel is een bondgenoot van de Amerikaanse president Donald Trump. Het ontwikkelde zogenaamde datatrawling-technologie. Die wordt door de geheime dienst van de Verenigde Staten onder andere gebruikt om vreemde patronen in publieke en private databases te spotten om criminele activiteiten op te sporen. Bekende klanten zijn onder meer de CIA, de FBI en het Amerikaanse leger.

Nu wil Palantir uitbreiden naar Europa en de verspreiding van het nieuwe coronavirus biedt een uitgelezen kans om dat te doen. Er is momenteel meer personeel aanwezig in het Londense Palantir-kantoor dan in het hoofdkwartier in Palo Alto.

In september van vorig jaar zocht Palantir nieuw kapitaal. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzet van meer dan 1 miljard dollar per jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20