Datagigant Palantir zinspeelt (opnieuw) op beursgang

Palantir, het Amerikaanse databedrijf dat betrokken was bij Cambridge Analytica-schandaal, overweegt een beursgang binnen het jaar. Dat zei topman Alex Karp in een interview met televisiezender HBO.

De context? Palantir is een databedrijf dat opgericht werd door de Duits-Amerikaanse internetmiljardair Peter Thiel, die al jaren in de raad van bestuur van Facebook zetelt. Hij heeft goede banden met de Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering. Palantir was ook betrokken bij het dataschandaal rond het Britse Cambridge Analytica.

De beursgang? ‘Het probleem bij Palantir was dat we producten bouwen en dat we er genoeg van moeten hebben, zodat mensen de robuustheid van ons bedrijf zouden kunnen zien. Het is niet zo dat ik nieuws heb daarover, maar in tegenstelling tot elk ander technologiebedrijf zijn onze plannen nu iets sterker geworden’, omschreef CEO Alex Karp het een beetje cryptisch.

De details? In 2016 sprak Karp voor het eerst over een mogelijke beursgang, hoewel er nooit een timing naar voren kwam. Nu zouden de financiële middelen er zijn om zoiets mogelijk te maken. In 2019 steeg de omzet met 24 procent tot 739 miljoen dollar en dit jaar zou Palantir zelfs de kaap van 1 miljard dollar aan omzet ronden, stelt persagentschap Bloomberg. Voor het eerst zou het bedrijf dan ook break-even draaien.

Maar? Het blijft toch opvallend dat Palantir in de nasleep van, een globale pandemie en economische crisis een beursgang overweegt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20