Het coronavaccin waar het farmaceutische bedrijf AstraZeneca samen met de Universiteit van Oxford aan werkt zou mogelijk al gebruiksklaar zijn voor Kerstmis.
Ondanks het feit dat de testen met het zogeheten Oxford-vaccin in september eventjes werden stilgelegd ziet de toekomst er opnieuw rooskleurig uit voor het vaccin. AstraZeneca hoopt samen met de universiteit van Oxford tegen het eind van dit jaar te kunnen uitpakken met de testresultaten. Dat voedt de hoop dat we nog voor het einde van 2020 een coronavaccin zullen hebben.
Professor Andrew Pollard de verantwoordelijke voor het testen van het vaccin heeft het zelfs over een ‘kleine kans dat het er zal zijn voor Kerstmis’.
Eerste vaccin voor goedkeuring
Volgens Pollard zou een vaccin een absolute gamechanger zijn in de strijd tegen het coronavirus dat wereldwijd al aan meer dan 1,2 miljoen mens het leven heeft gekost. Indien alles volgens plan gaat, zal het Oxford-vaccin één van de eerste vaccins zijn van de grote farmaceutische bedrijven die ter goedkeuring wordt ingediend.
Vorige week liet Financial Times al weten dat er signalen zijn dat het vaccin tot een robuuste immuunrespons bij ouderen leidt. De ouderen zouden dankzij het middel neutraliserende antistoffen en T-cellen aanmaken. Het middel is gemaakt op basis van een verzwakte versie van een verkoudheidsvirus dat voorkomt bij chimpansees.
In afwachting van de testresultaten is de productie van het Oxfordvaccin al gestart. Dat productie gebeurt op een tiental locaties verspreid in de wereld, waaronder één in België: de Henegouwse site van het Franse farmabedrijf Novasep.
De Europese Commissie heeft inmiddels een aankoopakkoord gesloten met AstraZeneca.