Patiënt die ziek werd bij vaccintesten kampte met zeldzame ruggenmergontsteking

De proefpersoon die ziek werd bij de testen voor het Covid-19-vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca lijdt aan ‘serieuze neurologische symptomen’ in combinatie met myaletis, een zeldzame ziekte waarbij het ruggenmerg ontsteekt.

Dat schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite Stat op basis van een conferencecall die AstraZeneca-CEO Pascal Soriot woensdag hield met investeerders.

De vrouw, die ziek werd tijdens een klinische test in het Verenigd Koninkrijk, zou aan de beterhand zijn en mogelijk al vandaag het ziekenhuis verlaten. Soriot bevestigde in hetzelfde gesprek dat de vrouw een werkende dosis van het vaccin had gekregen en geen placebo.

AstraZeneca moest dinsdagavond zijn klinische testen, die in de laatste fase zitten, stilleggen door de ziekte. ‘Het gebeurt vaker dat iemand ziek wordt in zo’n grootschalige test en er moet altijd gecontroleerd worden of het toeval is of niet’, klonk het toen.

Multiple sclerose

Het zou trouwens ook niet de eerste keer zijn dat AstraZeneca zijn testen moet pauzeren. In juli moest alles al eens onderbroken worden omdat een patiënt neurologische klachten had. Later bleek die persoon de zenuwziekte multiple sclerose te hebben, maar dat had niets met het vaccin te maken.

Het nieuws werd doorgegeven aan Stat door een investeerder die deelnam aan de conferencecall, maar AstraZeneca zelf zwijgt in alle talen. Het enige dat we tot nu toe officieel weten is dat de testen zijn stilgelegd en dat een extern expertencomité in samenspraak met AstraZeneca zal bepalen wanneer ze opnieuw van start kunnen gaan.

De pauze komt ongelegen, want heel wat overheden keken reikhalzend uit naar het vaccin van AstraZeneca. Zowel de VS als Europa hadden al 300 miljoen dosissen besteld en ook België koos expliciet voor de Britse vaccinmaker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20