Overwinning Taliban: een “psychologische stimulans” voor islamistische extremisten

Het hoofd van MI5 – de Britse veiligheidsdienst – waarschuwt voor een “reële en blijvende” terroristische dreiging als gevolg van de overwinning van de Taliban in Afghanistan. “De herovering van het land door de Taliban heeft het moreel van de islamitische extremistische groepen een boost gegeven”, zei hij.

In een interview met de BBC onthulde het hoofd van de Britse binnenlandse inlichtingendienst, Ken McCallum, dat MI5 er in de afgelopen twee jaar in geslaagd is zes “geavanceerde” terroristische aanslagen te verijdelen. Hoewel de terroristische dreiging altijd aanwezig is geweest, is zij nog toegenomen door de overwinning van de Taliban in Afghanistan.

Volgens de directeur-generaal van MI5 heeft deze overwinning de islamitische extremisten inderdaad “gehard en aangemoedigd”. Daarom is bijzondere waakzaamheid tegen terroristische dreigingen op wereldschaal meer dan noodzakelijk. Ken McCallum benadrukt dat ook de Britse veiligheidsdienst daar rekening moet mee houden. “De terroristische dreiging voor het VK is, het spijt me het te moeten zeggen, een reële en blijvende zaak,” zei hij.

“De herovering van Afghanistan kan voor extremisten die hier of in andere landen reeds aanwezig zijn, “de morele stimulans” zijn geweest die nodig is voor de volgende actie”, waarschuwde het hoofd van MI5.

Taliban tegen terrorisme

In februari 2020 hebben de Taliban in het Doha-akkoord toegezegd zich te zullen distantiëren van alle terroristische organisaties, in ruil voor de terugtrekking van de VS-strijdkrachten uit Afghanistan. Ook werd overeengekomen dat het land niet zou worden gebruikt om terroristische acties tegen de VS te plannen of uit te voeren.

Een verbintenis die volgens Ken McCallum moeilijk na te komen zal zijn omdat het land moeilijk te besturen is. Een perfecte veiligheid daar garanderen lijkt een illusie. De zelfmoordaanslag van 26 augustus, opgeëist door de Islamitische Staat Khorasan, waarbij ten minste 85 mensen om het leven kwamen, is daar in zekere zin het bewijs van.

Lees ook:

Meer