Taliban verbiedt vrouwen om te sporten in Afghanistan

Afghaanse vrouwen mogen van de Taliban niet meer sporten. Dat heeft een vertegenwoordiger van de nieuwe regering van het land bekendgemaakt. Vrouwensport is volgens hen onnodig en niet gepast.

“Ik denk niet dat vrouwen cricket mogen spelen omdat het niet nodig is dat vrouwen cricket spelen”, zei Ahmadullah Wasiq, plaatsvervangend hoofd van de culturele commissie van de Taliban, aan de Australische zender SBS. “Bij cricket kunnen ze een situatie tegenkomen waarin hun gezicht en lichaam niet bedekt worden. De islam staat niet toe dat vrouwen zo worden gezien. Het is een mediatijdperk waarin er foto’s en video’s gemaakt worden waar mensen naar kijken. De islam en het islamitisch emiraat staan ​​vrouwen niet toe om cricket te spelen of sporten te beoefenen waar ze blootgesteld worden.”

Gevlucht

Wasiq sprak in zijn verklaring niet over andere sporten, maar vermoedelijk zal de Taliban alle sporten voor vrouwen verbieden. Vrouwen die sporten, waren in Afghanistan zelfs toen de Taliban niet aan de macht was, hoogst uitzonderlijk.

Zo moest vorige maand Zakia Khudadadi, een vrouw die meedeed aan de Paralympische Spelen, nog Kaboel ontvluchten om via Parijs in Tokio te raken om te kunnen deelnemen. Afghaanse vrouwen die de voorbije edities deelnamen aan de Olympische Spelen deden dat ook altijd met een hoofddoek of hijab en kregen in eigen land vaak af te rekenen met doodsbedreigingen.

Cricket is de nationale sport in Afghanistan en tot voor kort had het streng islamitische land zelfs een nationale vrouwenploeg. De toekomst van die ploeg was echter al enige tijd onzeker sinds de Taliban de macht in het Aziatische land heeft overgenomen. Meerdere leden van de vrouwenploeg zijn ondertussen al gevlucht. Ook andere vrouwelijke sporters zijn het land uit gevlucht.

Toekomst mannenploeg?

Vorige maand nog liet de Taliban weten dat het de nationale mannenploeg in het cricket niet zou verbieden om deel te nemen aan internationale tornooien. Zo zal de ploeg volgende maand deelnemen aan het wereldkampioenschap Twenty20. Vijf jaar geleden overleefde Afghanistan in dat WK de groepsfase, hun beste prestatie ooit op het internationale niveau.

Toch is ook de toekomst van de mannenploeg onzeker. De Internationale International Cricket Council (ICC) verplicht landen namelijk om naast een mannenploeg ook een vrouwenploeg te hebben om toegelaten te worden op internationale tornooien.

Meer