Overstap naar neutrale bankautomaten zal sommige mensen in hun portefeuille treffen

De vier grootbanken zullen hun bankautomaten in ons land verwijderen en vervangen door neutrale automaten. Bedoeling is dat iedereen op die manier toegang heeft tot een bankautomaat binnen een straal van 5 kilometer. Al is er ook een keerzijde aan de medaille: mensen met een gratis zichtrekening zullen in sommige gevallen moeten betalen voor iedere geldafhaling. Al gaat het om een zeer kleine groep.

Batopin, het samenwerkingsverband dat de vier Belgische grootbanken hebben opgezet voor de uitrol van neutrale bankautomaten, heeft vorige week de zes eerste toestellen geïnstalleerd. De nieuwe automaten zullen met mondjesmaat en tot eind 2024 de helft van de ongeveer 5.000 geldautomaten van BNP Paribas, KBC, Belfius en ING vervangen. De banken willen er op die manier voor zorgen dat iedereen toegang heeft tot een bankautomaat binnen een straal van 5 kilometer. Ze willen tegelijk komaf maken met de wildgroei aan automaten in sommige steden.

KBC onder vuur

De overstap naar neutrale automaten kan sommige mensen weliswaar in hun portefeuille treffen. Tot op vandaag kunnen klanten met een gratis zichtrekening kosteloos geld afhalen aan een bankautomaat van de eigen bank. Maar met het wegvallen van de eigen automaten zullen de KBC-klanten met een gratis zichtrekening moeten betalen als ze geld willen afhalen aan de neutrale automaten. Een geldopname aan een niet-eigen bankautomaat kost 0,5 euro.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne tikte daarom vorige week de grootbank op de vingers. KBC reageerde op zijn beurt dat 80 procent van de klanten een betalende zichtrekening heeft. Wie de zogeheten KBC-Plusrekening heeft, betaalt maandelijks 3,5 euro en kan onbeperkt geld afhalen aan eender welke automaat in ons land.

”Voorts voorziet de universele bankdienst die in juli beslist werd en in werking treedt vanaf 1 januari 2022 24 gratis afhalingen per jaar. De dienst kost 3,45 euro per maand. En bij de wettelijke basisbankdienst, die al heel lang bestaat en 15 euro per jaar kost, zijn 36 geldafhalingen per jaar gratis”, aldus de grootbank.

En bij de andere grootbanken?

Een rondvraag bij de andere grootbanken leert dat klanten bij Belfius met een gratis zichtrekening gratis geld zullen kunnen blijven afhalen aan de neutrale bankautomaten.

ING en BNP Paribas Fortis bieden geen gratis zichtrekeningformules aan voor volwassen klanten. Voor de klanten met een ING Lion Account, de goedkoopste formule (1,9 euro per maand) uit het gamma, verandert er niets. “Voor het gemak van de klant maken wij geen onderscheid meer tussen ING – en niet-ING automaten en bieden wij voor onze Lion Account-houders 3 gratis geldopnames per maand aan. Vanaf de vierde opname brengen wij 0,5 euro in rekening. Deze drie opnames dekken meer dan 90 procent van de behoeften van deze klanten”, laat Safia Yachou, woordvoerder van ING, weten aan onze redactie.

Klanten met een Groene ING-Rekening (4,5 euro per maand) kunnen onbeperkt geld afhalen aan eender welke automaat in België zonder extra kosten. Hetzelfde geldt voor de klanten van BNP Paribas Fortis. De grootbank biedt twee betalende zichtrekeningformules aan: Comfort Pack en Premium Pack. Twee formules waarmee je onbeperkt geld kunt afhalen aan alle bankautomaten, inclusief die van de concurrenten en dus ook de neutrale automaten.

BNP Paribas Fortis heeft wel een gratis zichtrekening voor jongeren vanaf 18 jaar: Hello4you. Geldafhalingen zijn gratis bij deze formule. Hetzelfde geldt voor de Welcome Pack, een zichtrekening gericht op jongeren van 15 tot 18 jaar. Voor de jonge klanten van de grootbank verandert er dus ook niets.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20