Belgische bankenapps behoren tot de absolute wereldtop: welke banken in ons land hebben de beste apps?

Het internationaal onafhankelijke onderzoeksagentschap Sia Partners laat elk jaar zijn licht schijnen over de apps van meer dan 100 banken wereldwijd. Op basis van een aantal criteria bepaalt Sia Partners welke bankenapps er op dit moment boven uitsteken. Opvallend: enkele Belgische bankenapps behoren tot de absolute wereldtop.

Waarom is dit belangrijk?

De bankenapps winnen aan belangstelling. We bezoeken almaar minder een bankkantoor en doen vaker een beroep op onze bankenapps om onze financiële zaken te regelen. De afgelopen jaren hebben de banken ook talloze toepassingen toegevoegd aan hun applicaties. Een gebruiksvriendelijke en functionele app is dan ook van cruciaal belang voor de klanten.

Door de digitalisering bankieren we almaar vaker vanuit onze luie zetel. De afgelopen jaren hebben de banken dan ook volop ingezet op de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke apps. Zo is het vandaag bij nagenoeg alle banken al mogelijk om met je app bijvoorbeeld een overschrijving te doen of je rekeningen te raadplegen. Sommige banken gaan nog een stapje verder en breiden de app uit met niet-financiële opties. Bij KBC kan je met de app bijvoorbeeld een trein- of busticket kopen.

De komst van fintechs

Voorts mogen we niet vergeten dat de traditionele spelers almaar meer concurrentie krijgen van de fintechs. Dankzij de Europese PSD2-richtlijn is het voor dergelijke bedrijven veel eenvoudiger om toegang te krijgen tot onze financiële gegevens, mits onze toestemming natuurlijk. De afgelopen jaren hebben we in ons land onder meer Revolut en N26 mogen verwelkomen.

Maar welke bankenapps behoren nu tot de absolute wereldtop? Sia Partners is dit jaar, naar jaarlijkse traditie, op zoek gegaan naar de beste bankenapps ter wereld. Het onderzoeksbureau heeft de apps van maar liefst 135 banken in 17 landen onderzocht. De apps worden op 85 criteria beoordeeld en krijgen een score voor de functionaliteiten, de gebruikservaring en de scores in de appstores van Apple en Google.

Belgische banken voeren de lijst aan

Twee Belgische banken voeren de lijst van Sia Partners aan. De grootbank KBC wist dit jaar de toppositie in de lijst te veroveren en haalt daarmee Revolut, de beste bankenapp van vorig jaar, in. KBC moest vorig jaar nog tevreden zijn met een vierde plaats. De grootbank haalde dit jaar een score van 17,32 op 20.

De tien beste bankenapps wereldwijd:

 1. KBC
 2. Belfius
 3. Revolut
 4. Barclays Bank
 5. N26
 6. Intesa Saopaolo
 7. Rabobank
 8. Monzo
 9. Starling
 10. Boursorama

Sia Partners wijst in haar analyse van KBC Mobile onder andere op het opvallend groot aantal extra 3rd-partydiensten, de simulatietools, de volledige online afwikkeling van heel wat transacties, de uitstekende en probleemloze gebruikerservaring, de connectiviteit (bv. wearables, itsme, geldafhalingen aan de ATM,…), de interactiemogelijkheden met de andere fysieke en digitale distributiekanalen van de bank en de centrale rol van Kate – de digitale persoonlijke assistent van KBC.

“Voor mij geldt die erkenning niet alleen voor België, maar ook voor de mobiele apps die we onze klanten in al onze kernmarkten aanbieden. Onze Pearl+ bedrijfscultuur zorgt ervoor dat we elkaar in alle landen van de KBC-groep voortdurend inspireren om nieuwe ideeën te lanceren, te realiseren en toe te passen die een ‘perfect fit’ zijn met de lokale verwachtingen van de klant”, reageert Johan Thijs, CEO van KBC, op de bekroning. “De Digital First-aanpak die we een jaar geleden als kern van onze strategie lanceerden, werpt in dat opzicht duidelijk vruchten af en toont de innovatiekracht die we als groep kunnen aanwenden.”

10 beste Belgische bankenapps

De staatsbank Belfius pronkt op de tweede plaats. Dat is een evenaring van het resultaat vorig jaar. De grootbank kreeg deze keer een score van 16,93 op 20. “Wij hebben het voorbije jaar veel energie en middelen in drie strategische projecten gestoken die niet meteen gelieerd zijn aan onze app. Ten eerste Beats, een nieuw gamma rekeningen gekoppeld aan een telecomaanbod. Ten tweede Banx, het digitale platform dat we met Proximus ontwikkelen en dat begin oktober gelanceerd wordt. En ten slotte ons nieuw investeringsplatform Re=Bel”, zegt Belfius-CEO Marc Raisière aan Trends.

De tien beste Belgische bankenapps

 1. KBC
 2. Belfius
 3. Aion
 4. Argenta
 5. BNP Paribas Fortis
 6. Keytrade Bank
 7. Beobank
 8. bpost bank
 9. ING België
 10. Crelan

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20