Volledige overschakeling van Ethereum naar proof of stake opnieuw uitgesteld

De zogenoemde “Ethereum Merge” waar beleggers al maanden op wachten, wordt uitgesteld naar “enkele maanden” na juni.

Ontwikkelaars van Ethereum, het gedecentraliseerde platform waarop de tweede grootste cryptomunt Ether (ETH) bestaat, werken ijverig aan de uitrol van een “Merge”. Deze update zou het mijnen via proof of stake definitief overzetten naar het hoofdsysteem van Ethereum. 

Er werd in het algemeen verwacht dat de update midden 2022 zou uitkomen, nadat de lancering al herhaaldelijk werd uitgesteld. Ontwikkelaars van Ethereum lieten deze week echter weten dat de “Merge’ opnieuw wordt uitgesteld. De nieuwe werkdatum ligt nu “enkele maanden” na juni.

Proof of work vs. proof of stake

De proof of stake-manier van delven verschilt fundamenteel van proof of work, de huidige mining-methode van Bitcoin en voorlopig dominante procedure op Ethereum. Zoals de naam ‘proof of work’ doet vermoeden, kunnen transacties in dat systeem enkel gevalideerd worden door de mijner die het “hardste werk” kan voorleggen. 

In de realiteit betekent dit dat er verschillende mijners het tegen elkaar opnemen om de grootst mogelijke hoeveelheid computerrekenkracht te genereren. Wie de steeds moeilijkere hashcodes (een soort wiskundig raadsel) van de Bitcointransacties het eerst kan oplossen, sleept namelijk een mijnbeloning van 6,25 Bitcoin, ofwel 232.000 euro, in de wacht.

Bij een proof of stake-systeem, dat cryptomunten zoals Solana, Avalanche, Cardano en Polkadot al gebruiken, kunnen beleggers mijners worden door een bepaalde hoeveelheid munten “in te zetten”. Dat laat hen toe om transacties te valideren en eveneens een mijnbeloning te verdienen.

Er is veel discussie onder cryptofanatici over welk systeem het beste zou zijn. In beide gevallen is er vaak veel kapitaal nodig om mijner te worden. Proof of stake zou minder vervuilend zijn, maar Bitcoiners pareren dit door te beweren dat proof of work de adoptie van groene energie zou aandrijven. Hernieuwbare energie zou namelijk een pak aantrekkelijker zijn voor het continu schalende systeem van Bitcoin.

Hint op verdere problemen en vertraging

Ethereum-ontwikkelaar Tim Beiko meent dat er een goede kans is dat proof of stake nog steeds dit jaar zal mengen met de hoofdversie van het decentrale systeem. Beiko gaf op Twitter aan dat de ontwikkelaars momenteel de hand leggen aan de laatste loodjes van het project. 

“We hebben nog geen vaste datum, maar we zijn zeker in het laatste hoofdstuk van proof of work op Ethereum”, zei Beiko.

De programmeur gaf echter aan dat er wellicht nog verschillende softwareproblemen zullen opduiken bij de uitrol van de “Merge”, die de bloktijd van het Ethereum-systeem kunnen vertragen. In dat geval, kan de “Merge” nogmaals uitgesteld worden.

Meer