Voormalig programmeur van Ethereum krijgt 5 jaar cel voor samenzwering met Noord-Korea

De 39-jarige Amerikaan Virgil Griffith, die programmeur was van het cryptoplatform Ethereum, is veroordeeld tot 63 maanden gevangenisstraf wegens samenzwering met het Noord-Koreaanse regime.

Naast zijn celstraf moet de crypto-ontwikkelaar ook 100.000 dollar boete betalen aan de Amerikaanse staat. Dat besliste een rechter van een federale rechtbank in New York City.

“Ik heb mijn lesje geleerd”

Griffith reisde in 2019 naar Pyongyang in Noord-Korea. Daar gaf hij een speech tijdens een conferentie over cryptocurrencies. Volgens de FBI hielp Griffith het regime van de dictator Kim Jong-un om Westerse economische sancties te ontwijken, waardoor het land kernraketten kon ontwikkelen om de wereld mee te bedreigen.

In september 2021 pleitte Griffith schuldig aan samenzwering om internationale sancties tegen Noord-Korea te schenden.

In de rechtbank zei Griffith dat hij “oprecht, arrogant en ten onrechte dacht dat ik het beter wist”. “Ik heb mijn lesje geleerd. Ik schaam me nog steeds diep dat ik hier ben, en voor wat ik heb gedaan.”

Daar kon de federale rechter zich niet in vinden. Dinsdag besliste hij dat Griffith voor die misdaad 63 maanden gevangenisstraf krijgt en een boete van 100.000 dollar. Griffith had volgens hem geen goede bedoelingen en gaf in plaats daarvan blijk van “een verlangen om mensen voor te lichten over hoe ze sancties kunnen ontlopen.”

De rechter motiveerde de noodzaak van de strenge straf door te verwijzen naar de oorlog in Oekraïne, en de Amerikaanse sancties tegen Rusland. De gevangenisstraf “zal anderen in een soortgelijke situatie” afschrikken, aldus de rechter.

1,5 miljard dollar aan crypto’s

Noord-Koreaanse hackers zijn er al meerdere keren in geslaagd om grote sommen cryptogelden te stelen. Vorig jaar zouden ze zo in totaal 395 miljoen dollar hebben gestolen. De afgelopen vijf jaar bemachtigde het land 1,5 miljard dollar aan crypto’s, weet het blockchainanalysebedrijf Chainalysis.

Rusland zou volgens ECB-voorzitter Christine Lagarde crypto’s kunnen gebruiken om westerse sancties te omzeilen. Hoewel verschillende experts in cryptomisdrijven dat tegenspreken.

(ns)

Meer