Overlegcomité in het teken van versoepelingen: waar en wanneer

Zoals geweten staat de koers bij iedereen op versoepelen. De afgelopen dagen was er zelfs sprake van een race om toch maar de eerste te zijn om het allemaal aan te kondigen. Zelfs Frank Vandenbroucke (Vooruit) staat deze keer niets in de weg: ook hij wil mee in de versoepelingen, tegen de virologen in dus, zo is te horen.

Dat er daarover spanningen waren in de federale regering, werd gisteren wel met klem ontkend op de Zestien: ‘Iedereen zoekt zijn nieuwe positie in de nieuwe context van versoepelingen, zeker voor de socialisten is dat nu aanpassen’, zo klinkt de analyse bij een waarnemer.

De topministers zijn er vroeg aan begonnen, de bedoeling is om netjes in het journaal van één uur te landen en dan meteen ook live in de ether te kunnen. Zo krijgt iedereen z’n plekje onder de zon.

Wie wel nog een laatste offensief lanceert, is Jean-Marc Nollet van Ecolo. Die was vanmorgen op de Franstalige radio en verzekerde daar om te beginnen dat hij ‘zich wel degelijk aan de sociale bubbel houdt‘. Een correctie, want bij z’n vorige doortocht op de radio gaf hij doodleuk toe ‘de regels niet meer te volgen’.

Nollet hield een fors pleidooi om de cultuursector te openen. ‘Meteen nu, als dat kan’, zo klonk het wat pathetisch. ‘Voor ons is het duidelijk: er is een immense vraag om nu te openen, het is een vitale sector‘, zo probeerde hij snel nog zieltjes te winnen.

Daarbij kijkt men nochtans in de richting van de groenen. Want Ecolo levert de Franstalige minister van Cultuur: Bénédicte Linard. Die maakte in de crisis geen onuitwisbare indruk en kon nooit haar stempel drukken.

Maar nu, met het einde in zicht, lanceerde Nollet nog eens een aanval op de evidente vijand: N-VA. Want het was volgens hem Jan Jambon (N-VA) geweest, de Vlaamse minister-president en minister van Cultuur, die bij het vorige Overlegcomité de zaak had tegen gehouden. ‘Als het aan ons had gelegen, dan was het al lang open. Linard heeft die boodschap aan de federale regering gegeven. Maar helaas, minister Jambon heeft zijn voorstellen teruggetrokken.’

Die versie circuleerde na het vorige Overlegcomité ook in de Franstalige pers. Maar die werd toen wel tegengesproken aan de kant van N-VA en de Vlaamse regering: ‘Het was toen gewoon niet realistisch om te proberen de plannen door te drukken, Jan heeft dat toen met de premier besproken. Maar dat Ecolo zou ‘wegen’ en proberen om voor de cultuursector écht iets te forceren, is de waarheid toch geweld aandoen.’

Wat wordt beslist? Dit is de voorlopige lijst:

  • De binnenhoreca is het belangrijkste dat moet worden vastgelegd. De federale regering denkt aan 9 juni om cafés en restaurants weer helemaal te openen. De voorwaarden die daaraan gekoppeld zijn, zijn niet zo zwaar.
  • Meteen zou men dan binnencontacten tot 4 personen kunnen uitbreiden, begin juni.
  • Bioscopen en theaters gaan weer open, net als fitnesscentra. In principe is dat ook vanaf juni.
  • Ook wat telewerk betreft, versoepelt het dan: men mag naar 1 dag per week vanaf juni, vanaf juli is het niet meer verplicht.
  • Voor reizen zou een quarantaine niet meer nodig zijn vanaf juli.
  • Voor de festivals zou men gaan werken met een coronapas, die vanuit de EU ook zal gebruikt worden om te reizen. Dat betekent meteen wel dat er alleen bezoekers uit de EU zouden zijn toegestaan.
  • Wat de plexiglasschermen betreft, daar houdt men zich zoals verwacht aan de ‘oude’ regel: anderhalve meter blijft gelden. Benieuwd dus of de regering de positie van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vasthoudt om die regel ‘mild te laten naleven’.
Meer