Gent en Leuven weigeren verbod plexiglas voor horeca

Moet de horeca nu morgen openen met plexiglas tussen tafeltjes, of alles op 1,5 meter? Daarover is een lastige onduidelijkheid ontstaan.

  • Want plots kondigt de federale regering nu aan dat het laatste scenario geldt. Dat levert de horeca een heel pak bezorgdheid op: zij gingen uit van plexiglazen wanden.
  • Maar de regering wil met een nieuw KB komen. Vanmorgen had vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) het over een ‘technicality’. Maar zijn natuurlijke achterban, de horeca-uitbaters, reageert zeer boos. Lobbyman Matthias Decaluwé riep al op om de zaak toch te herroepen, wat de federale regering niet wil.
  • Opvallend is dat ook de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) zich in het debat roerde: ‘Dit is niet ernstig. Zowel de horeca als de stadsdiensten hebben hemel en aarde verzet om alles conform de laattijdig ontvangen protocollen te organiseren. Dit een dag voor de opening van de terrassen op uw bord krijgen is onbegrijpelijk. Zeer moeilijk werken zo’, tweette hij. Gent gaat de regel alvast niet handhaven.
  • En ook de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) gaat mee in het verzet: ‘Leuvense horeca heeft veel moeite gedaan om conform de regels op te starten. Protocollen waren al laat en er is nog steeds geen MB. Nu mogen plexischermen toch niet. We gaan dat niet meteen handhaven, blijven pragmatisch en geven de horeca de tijd om zich in regel te stellen.’ Dat betekent meteen een stevige tik voor de federale regering en haar geloofwaardigheid in deze aanpak.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20