Rel rond plexischermen op dag voor heropening terrassen

De aanloop naar de heropening van de terrassen verloopt tumultueus. Minder dan 24 uur voor de gedeeltelijke heropstart van de horeca zegt de federale regering dat de horecazaken geen schermen uit plexiglas mogen plaatsen tussen de terrastafels om plaats te winnen. Veel uitbaters hadden al de nodige investeringen gedaan.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) maakte vrijdag het verbod bekend in De Ochtend op Radio 1. Volgens het sectorprotocol dat verspreid is onder de horecazaken zouden cafés en restaurants nochtans wel plexischermen hebben mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Maar die passage uit het protocol is achterhaald, zegt de minister.

Het officiële ministerieel besluit, dat vrijdagochtend nog niet gepubliceerd was in het Staatsblad, zal vermelden dat plexischermen niet mogen, verklaarde Van Quickenborne. De huidige coronasituatie zou dit niet toelaten. ‘Plexiglas kan niet worden gebruikt. Zeker niet op dit moment. Bij gesloten terrassen is het risico op besmetting te groot’, zei de minister op de radio.

Het leidt tot consternatie bij veel horeca-uitbaters, die net gehoopt hadden op een configuratie met plexischermen om de beschikbare ruimte maximaal te benutten. ‘Het is een schande’, zegt Horeca Leuven-voorzitter Kevin Vanderauwera aan nieuwsdienst Belga. ‘Het spreekt voor zich dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt, en we begrijpen wel dat het niet mag, maar deze aankondiging komt wel heel laat.’

Burgemeester Gent: ‘Dit is niet ernstig’

‘Dit is niet ernstig. Zowel de horeca als de stadsdiensten hebben hemel en aarde verzet om alles conform de laattijdig ontvangen protocollen te organiseren. Dit een dag voor de opening van de terrassen op uw bord krijgen is onbegrijpelijk’, reageert Mathias De Clercq (Open Vld), de burgemeester van Gent, via Twitter.

De stad gaat het federale verbod op plexischermen niet controleren. De Clercq: ‘We gaan daar nu niet op handhaven, horeca-uitbaters hebben zich in eer en geweten voorbereid volgens die protocollen. We gaan hen de tijd geven om zich in regel te stellen. Onze horecacoaches zullen hierover in dialoog gaan met de uitbaters.’

Ook Mohamed Ridouani (Vooruit), de burgemeester van Leuven, reageerde in die zin, gevolgd door zijn Oostendse collega Bart Tommelein (Open Vld).

Lees ook:

(mah)

Meer