Het Overlegcomité komt vandaag om 14 uur opnieuw samen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Daarbij zullen de bevoegde ministers voor het eerst niet alleen rekening houden het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Ook de mentale gezondheid van de bevolking, en dan vooral van jongeren, zal mee bepalen wat er uiteindelijk beslist wordt.
Eén week geleden waren er op het Overlegcomité eigenlijk concrete plannen om enkele versoepelingen van de coronamaatregelen aan te kondigen. Een zorgwekkende stijging in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zorgde er toen echter voor dat de regering besliste om nog even niets te beslissen. Een time-out van één week moest daarbij meer raad brengen.
Nu één week later komt het Overlegcomité opnieuw samen. Daar zullen uiteraard weer de traditionele coronacijfers besproken worden. Die zijn volgens de experts nog lang niet goed genoeg om versoepelingen door te voeren.
Depressies en angsten
Deze keer is er echter nog een ander cijfer waar ook rekening mee gehouden zal worden. Coronacommissaris Pedro Facon – terug na een afwezigheid met een burn-out – toonde volgens de krant Het Nieuwsblad deze week op het kernkabinet namelijk de resultaten van de laatste gezondheidsenquête van Sciensano.
Uit die enquête, die afgenomen is in december 2020, blijkt dat 22 procent van de bevolking aan een depressieve stoornis lijdt. Ook angststoornissen komen frequent voor. Deze percentages liggen bovendien bij jongeren tussen 18 en 24 jaar nog heel wat hoger. Daar is 37 procent getroffen door een depressieve stoornis, 39 procent door een angststoornis en rapporteert 48 procent een laag niveau van levenstevredenheid. Dat laatste cijfer lag in 2018 ‘maar’ op 11,5 procent.
Uitbreiding buitenbubbel
Verontrustende cijfers dus die de bevoegde ministers doen beseffen dat er na het Overlegcomité misschien toch best enig perspectief komt. Het zou dan in eerste instantie gaan over het uitbreiden van de zogenaamde ‘buitenbubbel’ van vier naar acht of tien personen. Er zou binnen de regering wel nog onenigheid bestaan over wanneer die versoepeling moet ingaan, op 15 maart al of pas op 1 april.
(NS)