Oudjes zwaaien de plak in de VS, met dank aan de jongeren

Wie de eedaflegging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden volgde, kon er niet naast kijken. Zowel de president als de leiders van het Congres zijn ouder dan 70 jaar. Ook andere topposities zijn in handen van zeventigers en zelfs tachtigers.

Met de Democraat Chuck Schumer krijgt de Amerikaanse senaat een jonkie als nieuwe meerderheidsleider. Hij is amper 70 jaar. Schumer lost de Republikein Mitch McConnell af, die binnenkort 79 wordt. McConnell (op de foto begroet door Joe Biden bij de eedaflegging van die laatste) blijft wel de leider van de Republikeinen in de Senaat en zal daardoor een cruciale rol spelen in het impeachment-proces van voormalig president Trump (74 jaar).

In het Huis van Afgevaardigden blijft Nancy Pelosi (80 jaar) de plak zwaaien als meerderheidsleider. Ze is ruim twee jaar ouder dan president Joe Biden (78). De Washington Post becijferde dat Biden, McConnell en Pelosi samen goed zijn voor liefst 114 jaar dienstjaren op het hoogste politieke niveau in de VS.

De typisch Amerikaanse gerontocratie lijkt daarmee levendiger dan ooit. Vice-president Kamala Harris wordt door sommigen beschouwd als de vertegenwoordiger van de jongere generatie, maar ook zij is al 56 jaar. De socioloog Ive Marx merkt op Twitter op dat nog tal van andere zeventigers en tachtigers op het hoogste niveau meedraaien, met de populaire infectioloog Anthony Fauci (80) als meest opvallende.

Corona-expert Anthony Fauci gisteren tijdens zijn persconferentie – Isopix

Jonge kiezers

Volgens verscheidene Amerikaanse politologen ligt de verklaring slechts gedeeltelijk bij de vergrijzing van de kiezers. Het klopt dat de doorsnee Amerikaanse kiezer vandaag ongeveer 50 jaar is, tegenover 44 in 1996, en dat oudere kiezers meer opdagen bij verkiezingen en vaker voor vertrouwde namen kiezen.

Maar in het geval van Biden zijn de echte gamechangers de niet-blanke jongeren, zeggen de wetenschappers. Het duidelijkste voorbeeld dat oude politici een jonge aanhang kunnen hebben, is de linkse Democraat Bernie Sanders (79 jaar). Zijn gedachtengoed sluit nauw aan bij dat van de jongere generatie die aangevoerd wordt door de 31-jarige Alexandria Ocasio-Cortez (AOC).

De alliantie die Biden met zijn voormalige rivaal Sanders sloot, is een van de manieren waarop hij miljoenen jongere kiezers binnenhaalde. Kiezers jonger dan 24 jaar waren cruciaal voor Biden om de staten Arizona, Georgia, Michigan en Pennsylvania binnen te halen, zo blijkt uit onderzoek door Tufts University. Of zoals de Washington Post het samenvat: ‘De jongste kiezers hebben de oudste president ooit helpen verkiezen.’

Wat voorafging: Wie van Trump en Biden is minst seniel? Cognitieve capaciteit wordt inzet Amerikaanse verkiezingen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20