Oude rocksterren blijven de miljoenen binnenrijven

Concerttournees blijven voor oude rocksterren een gigantische bron van inkomsten. Dat zegt Aisha Hassan, muziekredacteur van het magazine Quartz, naar aanleiding van de klacht die Lindsey Buckingham, voormalig leadgitarist van de Brits-Amerikaanse rockband Fleetwood Mac, bij de rechtbank in Los Angeles tegen zijn vroegere collega’s heeft ingediend. Buckingham werd eerder dit jaar door de groep aan de deur gezet.

Daarom zou hij ook niet langer kunnen rekenen op de inkomsten die de groep in het vooruitzicht had door de ondertekening van een contract voor een nieuwe Noord-Amerikaanse tournee. Buckingham eist een schadevergoeding van 14 miljoen dollar.

Beloftes

Fleetwood Mac tekende met concertorganisator Live Nation een contract voor een tournee door Noord-Amerika, waarbij zestig concerten op de kalender staan. Het contract zou elk groepslid een bedrag tussen 12 miljoen dollar en 14 miljoen dollar hebben opgeleverd.

Die inkomsten zal Buckingham echter moeten derven, aangezien hij door de rest van de groep de laan werd uitgestuurd. Ook die beslissing wordt door Buckingham aangevochten, waarbij hij verwijst naar een mondelinge afspraak die binnen Fleetwood Mac was gemaakt en waarbij beloofd was dat geen enkel groepslid zonder reden zou worden ontslagen.

“De klacht van Lindsey Buckingham toont echter vooral aan dat oude rocksterren ook decennia na hun grootste hits nog altijd gigantische inkomsten opstrijken,” zegt Hassan. Fleetwood Mac boekte zijn belangrijkste successen in de tweede helft van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw.


© PollStar

Buckingham schreef voor de groep destijds gigantische hits zoals Go Your Own Way en Tusk. Enkele bijzonder succesvolle albums en singles zouden tijdens die periode de basis vormen voor een repertoire waarmee de groep decennia lucratieve tournees kon opzetten.

Rolling Stones

Ook vele andere oudere rockbands blijven bijzonder succesvol. Dat blijkt uit cijfers van een overzicht van Pollstar over de inkomsten die muzikanten tijdens de eerste helft van dit jaar uit wereldwijde tournees hebben gehaald.

Ed Sheeran staat in die rangschikking weliswaar op de eerste plaats met een bedrag van 213 miljoen dollar, op de hielen gevolgd door Taylor Swift, maar in de top dertig kunnen tien bands worden aangetroffen die hun grootste hits tientallen jaren geleden op de markt brachten. Uit de cijfers van Pollstar blijkt dat de Rolling Stones met een bedrag van 100,8 miljoen dollar zelfs op een derde plaats staan.

Andere oudere grootverdieners zijn onder meer The Eagles (84 miljoen dollar), Roger Waters (60,7 miljoen dollar), Phil Collins (38 miljoen dollar) en Billy Joel (34,2 miljoen dollar). De nieuwe tournee zou Fleetwood Mac op het gebied van inkomsten ongeveer op de hoogte van de Rolling Stones brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20