Oud plastic speelgoed kan schadelijke stoffen bevatten

Kinderen hebben vandaag de dag een hoop technologische snufjes voor handen, maar toch ligt het generaties oude plastic speelgoed vaak nog goed in de markt bij jongeren. Maar uit onderzoek blijkt dat plastic speelgoed ouder dan 30 jaar gevaarlijk kan zijn voor kinderen, omdat het een hoop schadelijke stoffen bevat.

Waarom zouden we oud speelgoed gewoon de vuilbak in kieperen? Het meestal heel robuuste plastic overleeft meerdere generaties. Oud speelgoed weggooien, is dan ook nergens voor nodig, toch? Wel, uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Plymouth blijkt dat plastic speelgoed dat ouder is dan 30 jaar na langdurige blootstelling zelfs giftig kan zijn. Toch maar beter de vuilbak in?

Fiasco

De onderzoekers analyseerden meer dan 200 stukken gebruikt plastic speelgoed en stootten op een hoop “gevaarlijke elementen”, waaronder cadmium, broom, chroom en lood. Of het speelgoed schadelijk is of niet, hangt vaak af van de kleur van het plastic. Let daarom vooral op bij geel, rood en zwart speelgoed, zo stelt onderzoeksleider dokter Andrew Turner. “Lego-blokjes uit de jaren 70 en 80 zijn het grootste fiasco.” Het meeste gevaar is er wanneer de kinderen het speelgoed in hun mond steken, erop bijten of het zelfs inslikken. Dan zouden de schadelijke stoffen vrijkomen. “Het speelgoed vaker wassen, is ook geen optie”, legt Turner uit. “De stoffen zitten in het speelgoed. Er met je handen mee spelen, is geen probleem. Het wordt pas problematisch als ze erop kauwen.”

“Praktisch onhaalbaar”

Het speelgoed in kwestie had een hogere concentratie van die schadelijke stoffen dan de huidige Europese normen. Turner wijst dan ook op het feit dat nieuwe producten aan steeds strengere eisen worden onderworpen, maar er nog geen regulering is over het recyclen of doorverkopen van oude speeltjes. “Praktisch onhaalbaar”, reageert Eric Debachere van de Lego-shop Brick Planet. Maar niet alleen oud speelgoed zou gevaarlijk kunnen zijn. Ook namaak is niet altijd even koosjer. “Veel mensen bestellen rechtstreeks op AliExpress of andere Aziatische websites”, legt hij uit. “Maar dat speelgoed is meestal namaak en dat wordt níet onderworpen aan controles. […] Er staat heel wat speelgoed op AliExpress dat bij ons nooit de rekken zou halen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20