Oscarnominaties: Joker en Netflix leiden, ook Belgische kortfilm genomineerd

De Oscarnominaties voor 2020 zijn binnen en zoals verwacht mag Joker al heel wat streepjes achter zijn naam zetten. Ook streaminggigant Netflix kan met The Irishman op veel bijval rekenen.

Het moet al fel verkeerd lopen eer regisseur Todd Phillips geen enkele Academy Award mag meenemen dit jaar. Zijn felbejubelde Joker, met Joaquin Phoenix in de titelrol, maakt kans op 11 beeldjes en is daarmee de leider in een sterke selectie. De film maakt onder andere kans op een Oscar voor beste film, beste regisseur en beste acteur (Joaquin Phoenix).

Beste Film

Ook The Irishman, het meesterstuk van Scorsese voor Netflix, valt wellicht in de prijzen, Tarantino’s in-crowd ode aan Los Angeles Once Upon A Time In Hollywood mag ook op veel nominaties rekenen. 1917, het oorlogsdrama van Sam Mendes scoorde net als de vorige twee 10 nominaties.

Voor Beste Film zijn er nog enkele andere kanshebbers: Ford v Ferrari kon genoeg mensen overuigen. Jojo Rabbit en Little Women hebben een eigen publiek, net zoals Parasite. Marriage Story is een tweede ‘win’ voor Netflix, die kon overtuigen met het drama.

Beste Regisseur

Opvallend: geen vrouwen in de categorie ‘beste regisseur’. Het gaat tussen Todd Phillips, Martin Scorsese, Sam Mendes, Quentin Tarantino en Bong Joon Hoo (Parasite).

Genomineerden in de categorie ‘Beste Acteur’ zijn: Antonio Banderas (Pain and Glory), Leonardo DiCaprio (Once Upon A Time … In Hollywood), Adam Driver (Marriage Story), Joaquin Phoenix (Joker), Jonathan Pryce (The Two Popes).

In de categorie Beste Actrice herkennen we dan weer wat films die de Beste Film-nominatie niet konden waarmaken. Het gaat om Cynthia Erivo (Harrier), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Women), Charlize Theron (Bombshell) en Renée Zellweger (Judy).

Pascino, Pitt of Pesci

Al Pacino en Joe Pesci zijn ook genomineerd, zij het voor hun ‘bijrol’ in The Irishman. Ook Brad Pitt staat in dat lijstje voor Tarantino’s film.

Enkele blockbusters die dit jaar géén of weinig nominaties kregen: Frozen 2 kan enkele meedingen voor Beste Originele Nummer. Avengers: Endgame krijgt 1 nominatie, en Star Wars: The Rise of Skywalker krijgt er eentje voor soundtrack en twee voor visuele effecten.

Veerle Baetens

Er was ook één Belgische nominatie: Une Soeur (A Sister) met Veerle Baetens is genomineerd voor Beste Buitenlandse kortfilm.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20