Orange test 5G in Antwerpse haven met Chinese leverancier


Het telecombedrijf Orange gaat in de Antwerpse haven een 5G-netwerk uitrollen met een testlicentie. Havenbedrijven zullen het supersnelle netwerk ook echt gebruiken. De infrastructuur komt van de Chinese leverancier ZTE.

Door politiek gekibbel zijn in België nog geen licenties geveild om 5G op grote schaal en voor commerciële doeleinden uit te rollen. Telecomoperatoren kunnen wel al testen uitvoeren.

Orange wil daarvoor tegen april veertien sites uitrollen die 5G-dekking bieden op 150 vierkante kilometer in en rond de Antwerpse haven. Het telecombedrijf gaat daarvoor in zee met de Chinese netwerkleverancier ZTE.

De samenwerking geldt enkel voor dit project, benadrukt Orange-woordvoerster Annelore Marynissen. Voor een ruime 5G-uitrol zal Orange samenwerken met Proximus. Het is nog niet duidelijk met welke leveranciers het duo dat zal doen. ‘We spreken met iedereen, je kan ook met verschillende leveranciers in zee gaan’, aldus Marynissen.

ZTE en Huawei

De Verenigde Staten hebben Chinese netwerkleveranciers de laatste maanden onder vuur genomen wegens vermeende spionage voor de Chinese overheid. Vooral Huawei, de huidige leverancier van Orange, werd daarbij geviseerd. ZTE liep wat minder in de kijker. Het bedrijf werd wel gestraft omdat het handel voerde met Iran. Orange ziet geen probleem in een samenwerking met het bedrijf ‘zolang ze voldoen aan alle regelgeving’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20