Option-stichter Jan Callewaert overleden

Jan Callewaert, de oprichter van het Leuvense technologiebedrijf Option (nu Crescent) en ex-voorzitter van voetbalclub OHL, is op 65-jarige leeftijd overleden.

Volgens het vakblad Computable is Callewaert dinsdagnamiddag overleden. De geboren Wielsbekenaar kampte de voorbije jaren met aanslepende gezondheidsproblemen.

Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan het Leuvense bedrijf Option, dat alles in huis leek te hebben om dé techparel van Vlaanderen te worden, maar helaas het onderspit moest delven in de bikkelharde internationale concurrentiestrijd in de sector van internettoestellen en draadloze technologie.

Jan Callewaert bekroond tot Manager van het Jaar 2005 – Isopix

Option maakte een jaar of twintig geleden furore met draadloze routers en datakaarten. Callewaert werd de hemel ingeprezen en bekroond tot Manager van het Jaar 2005. Het bedrijf zelf werd uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar.

Ook beleggers geloofden in het groeiverhaal en stuurden het aandeel almaar hoger op de beurs, waardoor Callewaert als grote aandeelhouder op papier schatrijk was.

Maar na de spectaculaire opgang volgde een even steile neergang. Callewaert schreef er in 2006 een boek over: “Van de hemel naar de hel en weer terug”.

Het kwam echter nooit meer goed met het bedrijf. Option kwam in een sukkelstraatje terecht en zag zijn omzet jaar na jaar krimpen.

In 2017 stapte Callewaert op als CEO van het bedrijf waar hij een groot deel van zijn leven aan gewijd had. De droom was definitief voorbij. Een jaar later werd het fors ingekrompen bedrijf omgedoopt tot Crescent.

OH Leuven

Callewaert is vooral bekend als tech-ondernemer, maar had ook andere projecten. In 2005 kocht hij het historische pand Tafelrond in hartje Leuven. Dat werd na jaren renovatie uitgebouwd tot een luxehotel en een restaurant.

Voetballiefhebbers kennen hem vooral als de voormalige voorzitter van Oud-Heverlee Leuven (OHL). Het hoogtepunt van zijn voorzitterschap (2010-2014) was wellicht de promotie naar eerste klasse in 2011.

De reacties

Via sociale media stromen de reacties binnen.

Koen Dejonckheere (GIMV): “Zoveel boeiende gesprekken, zo vaak samengewerkt, altijd passie… Oprecht dankbaar dat ik u mocht kennen.”

Geert Noels (Econopolis): “Ondernemer pur sang, vriendelijk, hoog dromend”

https://twitter.com/progge/status/1488571176993628161
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.