Opsteker voor crypto: weer aanvraag beleggingsproduct Bitcoin goedgekeurd door Amerikaanse beurswaakhond

Eerder deze week is opnieuw een aanvraag voor een nieuwe crypto-indextracker door de belangrijkste Amerikaanse financiële toezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission) goedgekeurd. Het gaat om het ‘XBTO Bitcoin Futures Fund’ van vermogensbeheerder Valkyrie: een ETF (exchange-traded fund) gekoppeld aan Bitcoin-futures. Het blijft wachten op de goedkeuring van een spothandel-ETF voor Bitcoin.

De aanvraag voor Valkyrie’s Bitcoin-futures-ETF werd voor het eerst ingediend in augustus vorig jaar. De lanceringsdatum is nog niet bekendgemaakt.

Een futures-ETF voor Bitcoin is een gereguleerd beleggingsproduct dat mensen in staat stelt om blootstelling te krijgen aan de prijs van Bitcoin zonder dat ze de cryptomunt direct hoeven aan te schaffen. In plaats van een reeks activa te volgen, worden aandelen van een Bitcoin futures-ETF geschraagd door Bitcoin-futures: contracten waarbij Bitcoin-gebruikers ermee akkoord gaan om een bepaald bedrag van de munt te kopen of te verkopen op een bepaald tijdstip.

De SEC gaf eerder ook groen licht aan Bitcoin-futures-ETF’s van ProShares en VanEck, maar weigerde tot nu toe alle verzoeken voor de lancering van een spothandel-ETF voor Bitcoin. Zo verwierp de SEC in maart nog twee beursaanvragen voor spot-Bitcoin-ETF’s – de NYDIG Bitcoin ETF en Global X Bitcoin Trust.

Spothandel

De goedkeuring van zo’n spot-ETF zou beleggers en bedrijven blootstellen aan de directe handel in Bitcoins, zonder dat die actoren zelf crypto moeten aanhouden. Verschillende overheden in Europa en Latijns-Amerika hebben dergelijke Bitcoin-ETF’s reeds goedgekeurd.

Bloomberg-analist James Seyffarts opperde dat de eerdere goedkeuring van de SEC van een aanvraag voor een Bitcoin-futures-ETF van het bedrijf Teucrium mogelijk de weg vrijmaakt voor een langverwachte spothandel-ETF van Bitcoin. Teucrium zou zich voor z’n voorstel gebaseerd hebben op de Securities Act uit 1933, die een eerder onontdekte juridische sluipweg zou kunnen bieden voor de goedkeuring van spothandel-ETF’s.

Eerder beweerde de CEO van ’s werelds grootste cryptovermogensbeheerder Grayscale – Michael Sonnenshein – dat zijn bedrijf alles zou doen om een dergelijke goedkeuring te zien gebeuren – zelfs als het daarvoor juridische stappen moest ondernemen tegen de SEC.

“Het is moeilijk om er een tijdschema aan te verbinden”, liet Sonnenshein optekenen in een recent interview met Bitcoin-maximalist Anthony “Pomp” Pompliano. “We zullen namens onze beleggers blijven pleiten totdat die goedkeuring er komt. In de vijf à zes jaar dat we nu met de SEC en de regelgevers in het algemeen te maken hebben, is er veel veranderd. Laten we niet vergeten dat zij een zware taak hebben. Het is moeilijk om als regelgever echt goede regelgeving te ontwikkelen wanneer de sector en de activaklasse erachter, blijft veranderen”, klonk het.

bron: Twitter/YouTube-account van Anthony Pompliano, CryptoPotato

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20