“Een nieuwe dag, een nieuwe ongegronde afwijzing van een Bitcoin-spot-ETF”

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft deze week opnieuw een aanvraag voor een spothandel-ETF van Bitcoin afgekeurd. Ditmaal ging het over een blauwdruk van de financiële dienstverlener Fidelity. Er kwamen op de beslissing hevige reacties vanuit de politiek.

De beslissing van de Securities and Exchange Commission (SEC) om voor de zoveelste keer een ETF (indextracker) voor de spotmarkt van Bitcoin af te keuren, valt amper een verrassing te noemen. De Amerikaanse beurswaakhond gaf vorig jaar wel groen licht voor een aantal ETF’s die de derivatenmarkt van Bitcoin volgen. Zo hebben investeringsbedrijven ProShares, Valkyrie en VanEck al een ETF voor futures op Wall Street. Maar een tracker voor de spothandel, de handels in Bitcoins tegen de huidige marktprijs, blijft voorlopig moeilijk liggen.

De goedkeuring van zo’n spot-ETF zou beleggers en bedrijven namelijk blootstellen aan de directe handel in Bitcoins, zonder dat die actoren zelf crypto moeten aanhouden. Dat zou enorm stiers nieuws zijn en wellicht zorgen voor een ongeziene opwaartse prijsschok, vermoeden experts.

Onvoldoende in staat om fraude en manipulatie te voorkomen

De SEC stond een essentiële regelwijziging, die Fidelity aandelen van zijn Wise Origin Bitcoin Trust-fonds zou laten noteren en verhandelen, niet toe. De aanvraag voor die wijziging werd al in maart 2021 ingediend bij de beurswaakhond en werd ondersteund door beursbedrijf Cboe BZX. De beslissing werd vorig jaar enkele keren uitgesteld en deze week dan uiteindelijk afgekeurd.

Vorige week keurde de marktregelgever ook nog een aanvraag van SkyBridge, een internationale investeringsmaatschappij, voor zo’n spot-ETF af. De motivatie daarvoor klinkt bovendien telkens gelijkaardig: de voorgelegde indextracker zou onvoldoende fraude en manipulatie kunnen voorkomen.

“Weer een ongegronde afwijzing”

De zoveelste afkeuring voor een Bitcoin-spot-ETF lokt irritatie uit onder wetgevers die cryptomunten zien als een belangrijke innovatie en opkomende techsector in de Verenigde Staten.

Zo hekelde Republikeins congreslid Tom Emmer uit Minnesota de afwijzing van Fidelity’s aanvraag door de SEC als ongefundeerd. “Weer een dag, weer een ongegronde afwijzing van een Bitcoin-spot-ETF”, schreef Emmer cynisch op Twitter.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.