Grootste vermogensbeheerder ter wereld wil crypto-gerelateerde ETF lanceren

De beleggingskolos BlackRock heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een aanvraag ingediend om een blockchain-gerelateerde indextracker (ETF) te lanceren. Het beursfonds zou geen directe blootstelling aan cryptomunten bieden, maar het wel en wee van bepaalde bedrijven binnen de crypto-industrie volgen.

Waarom is dit belangrijk?

BlackRock is niet zomaar een vermogensbeheerder; met iets meer dan 10 biljoen dollar aan activa onder beheer is het de grootste ter wereld. Als het over mainstream acceptatie van de crypto-industrie gaat, bestaat er dus geen beter voorbeeld.

De iShares Blockchain and Tech ETF zal wereldwijd bedrijven volgen die betrokken zijn bij de ontwikkeling, innovatie en het gebruik van blockchain- en crypto-technologieën. Dat staat althans in de vrijdag ingediende aanvraag bij de Amerikaanse beurswaakhond.

Coinbase

Het aandelenmandje zal uit minimaal 35 componenten bestaan: van cryptominingbedrijven tot techondernemingen die zich richten op blockchaintechnologie. Ook wordt onder meer de naam van het cryptohandelsplatform Coinbase genoemd.

Het zal dus niet direct in cryptomunten beleggen, of indirect via derivaten. De SEC heeft goedkeuringen voor Bitcoin-gerelateerde ETF’s geblokkeerd; de financiële waakhond haalt als reden daarvoor het gebrek aan consumentenbescherming aan.

Grote kansen

De nieuwe ETF zou BlackRocks eerste crypto-gerelateerde fonds zijn dat via iShares wordt aangeboden, schrijft Business Insider. Hoewel andere vermogensbeheerders, zoals Global X ETF’s, al blockchain-gerichte fondsen hebben geïntroduceerd.

In oktober vertelde BlackRock-CEO Larry Fink aan zakenzender CNBC dat hij grote kansen ziet in digitale valuta’s. Hij zei echter niet per se te geloven dat Bitcoin en andere cryptomunten een lang leven beschoren waren, en kon het dus ook over digitale centrale bank-munten gehad (CBDC’s) hebben.

Dramatisch

De voorbije weken waren dramatisch voor de cryptowereld. Zo daalde Bitcoin, de grootste digitale munt volgens marktkapitalisatie, met bijna 28 procent sinds een hoogtepunt van bijna 69.000 dollar in november. Intussen lijkt BTC wel weer voorzichtig op te veren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.