Staat Bitcoin op het punt een herstelbeweging in te zetten?

De cryptomunten hebben het de afgelopen weken zwaar te verduren gekregen. Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, was vandaag op het dieptepunt ruim 50 procent minder waard ten opzichte van het hoogtepunt in november. De afgelopen uren is de koers wel lichtjes gestegen. Is het ergste voorbij?

Beleggers hebben allesbehalve een fijne start van het jaar 2022 achter de rug. De belangrijkste Amerikaanse beursindexen hebben de afgelopen weken terrein moeten prijsgeven. Die verkoopgolf heeft intussen ook de Europese beurzen bereikt. Zo is de Bel20 maandag bijvoorbeeld onder de 4.000 punten gezakt. Ook de cryptomunten hebben al betere tijden gezien. De koers van heel wat digitale munten zit sinds de start van het nieuwe jaar in een neerwaartse spiraal.

Bitcoin fors in het rood

De koers van Bitcoin is tussen 1 januari en vandaag gezakt van 46.400 dollar naar 36.000 dollar (op het moment van schrijven). Op het dieptepunt vandaag was de grootste cryptomunt van de markt 32.900 dollar waard, het laagste punt sinds juli. Dat was ook ruim 50 procent onder de recordkoers in november. Op het hoogtepunt was BTC toen zo’n 69.000 dollar waard.

Koersevolutie BTC afgelopen 24 uur – Coinmarketcap

Volgens Vijay Ayyar, vicepresident van het cryptohandelsplatform Luno, zal BTC flirten met de ondergrens van 30.0000 – 32.000 dollar. “Als BTC erin slaagt om langer dan een week boven de grens van 30.000 dollar te blijven, kan dat de basis vormen voor de cryptomunt alvorens de markt opnieuw hogere oorden opzoekt”, zegt hij in een reactie aan CNBC. Hij voegt er wel aan toe dat het een tijdje kan duren alvorens een nieuwe hausse wordt ingezet.

Tot 15.000 dollar

Ook verschillende andere analisten schuiven 30.000 dollar naar voren als het steunniveau voor BTC. Al deelt niet iedereen die overtuiging. John Roque van het onderzoeksbedrijf 22V Research verwacht dat de koers van Bitcoin nog dieper kan zakken dan 30.000 dollar. Hij baseert zich daarbij op het verleden. Het mediaanverlies voor BTC in een berenmarkt komt volgens hem uit op 78 procent (ten opzichte van het hoogtepunt). Gebaseerd op die redenering moet de koers van BTC nog zakken tot 15.000 dollar om een bodem te bereiken. Dat is 78 procent lager ten opzichte van het hoogtepunt in november.

Hoe dan ook zullen beleggers de afgelopen weken opgemerkt hebben dat cryptomunten niet het beloofde alternatief zijn voor aandelen, of bescherming bieden tegen de inflatie. Veel cryptoliefhebbers hebben lang volgehouden dat cryptomunten het goed doen wanneer de aandelenmarkten ondermaats presteren. Ze maakten daarbij de vergelijking met goud. Maar die stelling is niet correct. Dat bleek al toen er in het najaar van 2021 paniek was op de beurzen door de schuldencrisis bij de Chinese vastgoedreus Evergrande. De cryptomarkt bleef toen ook niet gespaard van een verkoopgolf.

(lb)

Meer