Opnieuw zwarte sneeuw voor Franse skigebieden: ‘Skiliften blijven gesloten’

De skiliften in Franse skigebieden blijven ook begin februari gesloten, zoveel is nu zeker. ‘We gaan naar een laagseizoen.’

Deze woorden van de Franse staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne tijdens een persconferentie op woensdag zijn een zware klap voor de wintersportsector en voor duizenden skiërs.

Hoewel de skigebieden in Frankrijk wel open zijn, blijven de skiliften gesloten – in tegenstelling tot buurland Zwitserland, dat wel van plan is zijn maatregelen aan te scherpen.

‘De maatregelen (voor bepaalde activiteiten) zijn nog steeds noodzakelijk en moeten worden gehandhaafd’, voegde de staatssecretaris eraan toe. Met 18.500 besmettingen per dag grijpt het coronavirus nog wild om zich heen in Frankrijk. Daarnaast konden veel belangrijke Covid-19-clusters in Europa vorig jaar teruggebracht worden naar skigebieden. 

De Franse restaurants en bars zullen naar verwachting pas over enkele maanden weer opengaan.

Tienduizenden jobs

De Franse regering wil geen enkel risico nemen en heeft tussen de regels door toegegeven dat het einde van het skiseizoen in zicht is. De sector dreigt in te storten. 

Maar de gevolgen zouden veel verder kunnen gaan, zoals Jean-Luc Boch, voorzitter van de ANMSM (de Nationale Vereniging van Burgemeesters van Berggebieden) in Le Figaro uitlegt: ‘Als we niet opengaan voor 6 februari, zal het dramatisch zijn omdat de steunmaatregelen onvoldoende zullen zijn om het voortbestaan van het ecosysteem mogelijk te maken.’ 

‘Wat in de winter wordt verdiend, wordt in de rest van het jaar in het hele gebied geherinvesteerd, dus als het economische model verdwijnt, gaan tienduizenden banen verloren en verlaten tienduizenden gezinnen de bergen om naar stedelijke gebieden te verhuizen’.

Ski-organisaties annuleren reizen

Vorige week raakte ook bekend dat 16 van de 21 Vlaamse ski-organisaties alle reizen tot de krokusvakantie hebben geannuleerd. Ze doen dat omdat het onverantwoord is om in tijden van een coronapandemie naar het buitenland te trekken. Zo’n 10.000 klanten kregen te horen dat hun vakantie niet kon doorgaan zoals gepland. Zij krijgen hun geld terug of kunnen hun reis uitstellen.

Lees ook:

Meer