Openbaar vervoer Moskou beschikt over duizend elektrische bussen

Het openbaar vervoer in de Russische hoofdstad Moskou kan momenteel al beroep doen op duizend elektrische bussen. Daarmee heeft Moskou, buiten China, het meest duurzame openbare busvervoer van de wereld. Dat heeft Mosgortrans, de uitbater van het publieke netwerk trams en bussen in Moskou, gemeld.

De bussen werden geleverd door Kamski Avtomobilny Zavod (Kamaz) een Russische fabrikant van vrachtwagens.

Laadstations

“Amper drie jaar geleden maakte de eerste elektrische bus haar opwachting in het openbaar vervoer van Moskou”, verduidelijken woordvoerders van Mosgortrans. “Sindsdien heeft die groeiende elektrische vloot bussen meer dan 150 miljoen reizigers.”

“Daarbij werd in totaal een afstand van meer dan 60 miljoen kilometer, verdeeld over 66 verschillende routes, afgelegd. Daardoor kon de uitstoot van broeikasgassen door het openbaar vervoer van de stad al met 600.000 ton worden verminderd.”

Dit jaar wil Moskou nog eens zeshonderd elektrische bussen kopen. Volgend jaar zou een gelijkaardig volume worden aangekocht. Op dat ogenblik zou de vloot bussen van Mosgortrans voor bijna 40 procent uit elektrische exemplaren bestaan.

Het netwerk laadstations zou tegen dat tijdstip ook tot 500 punten moeten zijn opgevoerd. Moskou beschikt voor de elektrische bussen, verspreid over zijn grondgebied, momenteel over een netwerk van 168 laadstations.

Betrouwbaarheid

Mosgortrans voegde eraan toe ook geen reguliere dieselbussen meer aan te kopen. Tegen eind dit decennium moet de vloot van Mosgortrans volledig uit uitstootvrije voertuigen bestaan. Er zijn daarbij ook plannen voor de aankoop van waterstofbussen, die momenteel door de bedrijven Kamaz en Rusnano worden ontwikkeld.

Maksim Liksutov, schepen van Transport van Moskou, merkte op dat de elektrische bussen bijzonder betrouwbaar zijn.

“Ze hebben bewezen in de winter ook bij temperaturen tot 40 graden Celsius onder het vriespunt normaal te kunnen functioneren”, betoogde Liksutov. “Maar de voertuigen zijn ook bestand tegen een warmte van minstens 40 graden Celsius.”

De batterijen van de bussen zijn uitgerust met een systeem dat de temperatuur moet regelen, zodat oververhitting tijdens de zomer en bevriezing tijdens de winter kunnen worden vermeden.

De elektrische bussen van Kamaz kunnen ongeveer 85 passagiers vervoeren.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.