Recordhitte in Moskou: nog nooit zo heet geweest in juni

Met een recordtemperatuur van 34,7 graden beleefde Moskou maandag de warmste junidag in 120 jaar. En de komende dagen lijken nog benauwder te worden.

De meteorologische dienst Roshydromet, die sinds 1881 de temperaturen bijhoudt, heeft in de Russische hoofdstad sinds 1901 niet meer zo’n temperatuur in juni geregistreerd.

En de hittegolf zal naar verwachting aanhouden, want het kwik zal donderdag en vrijdag boven de 35 graden uitkomen, klinkt het bij de weerdienst.

De hoogste temperatuur die ooit in Moskou is gemeten – meer dan 38 graden Celsius – is van juli 2010 geleden. Die zomer werd het westen van Rusland getroffen door een ongekende hittegolf, die enorme branden veroorzaakte.

“Klimaatverandering”

“De stijging van de temperaturen die deze dagen in Moskou zijn geregistreerd, is ongekend in 120 jaar”, vertelde Marina Makarova van Roshydromet aan het persagentschap AFP. “Dit is te wijten aan de wereldwijde klimaatverandering”, voegde ze eraan toe.

De laatste jaren zijn in Rusland heel wat warmterecords gesneuveld. Zo werd in juni in de stad Verkhojansk een temperatuur van 38 graden gemeten, de eerste keer dat dit boven de poolcirkel werd gemeten.

Deze temperatuurstijging gaat gepaard met verwoestende gevolgen, vooral in Siberië, een regio die bekend staat om zijn ijzig koude temperaturen. Bosbranden en overstromingen zijn de laatste tijd toegenomen, terwijl de permafrost gestaag plaatsmaakt voor de steeds toenemende hitte.

Overstromingen, bosbranden, droogtes, orkanen… Overal ter wereld is het aantal extreme weersomstandigheden de jongste decennia toegenomen, met de klimaatverandering als gemeenschappelijke factor.

In de Verenigde Staten heeft president Joe Biden onlangs de overheidsinstanties van het land opgedragen zich voor te bereiden op klimaatschokken die de hele economie zouden kunnen treffen. De toename in het aantal rampen bedreigen de huizenprijzen, de pensioenfondsen en zelfs de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem.

In een poging om mensen bewuster te maken van het verband tussen het weer en ons klimaat, hebben de Verenigde Naties (VN) op 21 juni (midzomer) een grote campagne gelanceerd rond klimaatkwesties.

Lees ook: Klimaatverandering doet ‘zombiebranden’ steeds vaker voorkomen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20