Opbrengsten nieuwe staatsbons worden zwaarder belast dan bij de vorige uitgifte

Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft vandaag meer details gedeeld over de nieuwe staatsbons. In tegenstelling tot de vorige uitgifte zijn de looptijden van de overheidsobligaties langer dan één jaar. En dat heeft een enorme impact op de fiscaliteit.

Waarom is dit belangrijk?

De overheid brengt doorgaans vier keer per jaar (maart, juni, september en december)  staatsbons uit. Elk kwartaal bepaalt de overheidsinstelling de looptijd en de rente. In september werd de looptijd uitzonderlijk ingeperkt tot één jaar. De regering wilde zo de financiële instellingen onder druk zetten om de spaarrente te verhogen.

In het nieuws: De overheid plant op 11 december de uitgifte van twee nieuwe staatsbons.

  • Die zullen een looptijd hebben van vijf en acht jaar.
    • "Dankzij die langere looptijden kunnen we de staatsschuld op de beste manier beheren", aldus Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën. "Belgen kunnen ervoor kiezen om hun spaarrendement voor een langere tijd vast te leggen en jaar na jaar een gegarandeerde rente te ontvangen zolang de looptijd duurt."
    • De looptijd heeft een niet t
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer