Op vijf jaar tijd 10 procent minder Europese wijnbouwers

Twee jaar geleden waren in de Europese Unie in totaal nog 2,2 miljoen wijngaarden geregistreerd. Dat betekende een daling met 10,3 procent tegenover het midden van het voorbije decennium. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

De bedrijven besloegen gezamenlijk 3,2 miljoen hectare wijngaarden. Hier was er sprake van een bescheiden terugval met 1,1 procent.

Kleine wijngaarden

Er zijn volgens Eurostat gedurende de tweede helft van het voorbije jaar vooral kleinere wijnbouwbedrijven verdwenen. In totaal ging het Europese bestand wijnbouwers tijdens die periode met 257.000 eenheden achteruit. Bij de wijngaarden met een oppervlakte van minder dan een hectare werd echter een daling met 226.000 bedrijven opgetekend.

Opgemerkt wordt nog dat een aantal landen een scherpe terugval hebben laten tekenen. Vooral in Portugal werd een sterke achteruitgang opgetekend. Daar verdwenen op vijf jaar tijd 98.000 bedrijven, al moet daarbij volgens de onderzoekers wel volgens opgemerkt dat de verzamelde gegevens over dat land inmiddels van een andere bron afkomstig zijn.

Ook in Italië verdwenen echter 78.000 wijnboeren, terwijl in Spanje een verlies met 34.000 eenheden moest worden opgetekend.

Spanje, Frankrijk en Italië vertegenwoordigden samen twee jaar geleden 74,9 procent van het totale wijnbouwareaal in de Europese Unie. Tegelijkertijd waren 38,7 procent van de Europese wijnbouwers in een van deze drie landen gevestigd.

Kwaliteitswijn

Roemenië, dat op het gebied van oppervlakte op de vierde plaats volgde, telde echter 0,8 miljoen wijnbouwers. Daarmee had het land een aandeel van 37,9 procent in het totale Europese bestand van wijnproducenten. De top tien van Europese wijngebieden bestaat uit Portugal, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Bulgarije en Oostenrijk.

Verder wordt nog opgemerkt dat 82,4 procent van de wijngaarden van de Europese Unie twee jaar geleden toegespitst was op de productie van druiven voor kwaliteitswijn.

Daarbij viel 2,1 miljoen hectaren onder de producten met een beschermde oorsprongsbenaming, terwijl 0,5 miljoen hectaren gelinkt was aan een beschermde geografische aanduiding. Die categorieën vertegenwoordigden respectievelijk 63,5 procent en 17,1 procent van het totale Europese wijnareaal.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.