Op een na grootste laptopfabrikant ter wereld getroffen door ransomware

Compal, een laptopproducent die onder meer laptops maakt voor Apple, Acer en Dell is het slachtoffer geworden van cyberfraude.

Het Taiwanese laptopbedrijf werd het afgelopen weekend getroffen door ransomware. Volgens een screenshot dat werknemers bij Compal hebben gedeeld met Taiwanese journalisten zouden de cybercriminelen gebruik gemaakt hebben van de ransomware DoppelPaymer.

Die specifieke ransomware wordt gebruikt om grote ondernemingen aan te vallen. De malware infiltreert de Windows-netwerken om vervolgens accounts over te nemen. Eenmaal dat is gebeurd, vragen de cybercriminelen losgeld om de accounts vrij te geven. De ransomware heeft niet enkel de toegang tot de data versleuteld maar die ook verstuurd naar de criminelen.

1.100 bitcoin

Volgens een gelekt afpersingsbericht vroegen de cybercriminelen om 1100 bitcoin aan losgeld te betalen. Op het moment van dit schrijven is dat ruim 14 miljoen euro.

Na de aanvallen eerst te ontkennen, bevestigt het bedrijf dat het het slachtoffer is geworden van ransomware. ‘Maar het gaat om een zeer uitzonderlijke aanval’, klinkt het. De aanval zou 25 procent van de computers besmet hebben.

Het Taiwanese bedrijf laat weten dat enkel pc’s aangesloten op het kantoornetwerk werden getroffen. De productiesystemen werden volgens Compal niet geraakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20