Op een eenvoudige manier een zuinig leven leiden

In tijden dat het economisch wat minder goed gaat, of als je gewoon niet onnodig veel geld over de balk wilt smijten, dan is het leiden van een zuinig leven doorgaans de enige oplossing om rond te komen. Op het moment dat het voor jou ook tijd is geworden om een zuinige manier van leven een kans te geven, dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben namelijk een aantal eenvoudige manieren voor je op een rijtje gezet waarmee je vrijwel direct in actie kunt komen.

Maak van de bibliotheek een goede vriend

Het kopen van boeken, films en muziekdrager wordt alsmaar duurder tegenwoordig. Zelfs de huur van dergelijke producten kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Op het moment dat je echter regelmatig een bezoekje brengt aan de bibliotheek bij jou in de buurt, kun je toch alle nieuwe boeken, films en muziek voor weinig geld, of zelfs helemaal gratis, gebruiken. Uiteraard kun je op het internet op zoek gaan naar gratis e-books, films en muziek. Hierbij moet je je overigens wel bedenken dat je hierbij kiest voor legale downloads of websites waar je bijvoorbeeld kosteloos boeken, e-books, dvd’s en cd’s kunt ruilen met anderen.

Ga op zoek naar kortingsbonnen

Neem de tijd om kortingsbonnen voor bijvoorbeeld boodschappen die je regelmatig koopt, te vinden (en eventueel uit te knippen of te printen) om zo al snel een aardig voordeel op te kunnen strijken als je naar de supermarkt gaat. Wanneer je nog meer wilt besparen, dan kun je uiteraard ook op zoek gaan naar winkels waarbij je meerdere kortingsbonnen tegelijk in mag leveren. Je kunt zelfs samen met één of meerdere vrienden besluiten om kortingsbonnen te ruilen en er een sport van te maken om zoveel mogelijk voordeel binnen te halen langs deze weg.

Ga minder vaak uit eten

Uit eten gaan is natuurlijk erg leuk, maar in de regel ook veel duurder dan wanneer je hetzelfde eten thuis klaarmaakt. Om die reden kun  je jezelf dan ook uitdagen om vaker thuis maaltijden te bereiden, in het begin wellicht maar enkele keren per week. Al snel zul je merken dat je bankrekening beetje bij beetje gaat groeien. Vervolgens kun je allerlei manieren bedenken om de kosten van het uit eten te gaan minimaliseren en de meeste maaltijden volledig zelf te bereiden. Natuurlijk kun je tijdens een bijzondere gelegenheid nog steeds uit eten gaan (en die dag een zo van een gouden randje voorzien). Wanneer je bovendien zelf je maaltijden gaat bereiden, kun je de restjes van de vorige dag verwerken tot iets nieuws en nogmaals geld besparen.

Stap over naar de online betaling van rekeningen

Je kunt jezelf vaak gemakkelijk portokosten besparen, en tevens voorkomen dat je te laat een betaling verricht, door al je rekeningen voortaan online te betalen. Je kunt dan elke afzonderlijke rekening voldoen aan de betreffende schuldeisers, of een automatische betaling voor bepaalde rekeningen instellen bij de bank. In dit laatste geval heb je dan bovendien niet of nauwelijks omkijken naar je betalingen (één keer per week je betalingen en bankrekening checken is dan meestal voldoende om eventuele ongeregeldheden te achterhalen).

Samen reizen is goedkoper

Je kunt gemakkelijk de rekening bij het tankstation een stuk naar beneden bijstellen door samen met anderen te gaan reizen (bijvoorbeeld door te gaan carpoolen of een gezamenlijke auto aan te schaffen). De kosten voor het vervoer zullen op die manier onder meerdere mensen worden verdeeld en dus in de regel een stuk lager uitvallen dan wanneer je deze in je eentje moet dragen.

Besparen op brandstofkosten

Je kunt de rekening van brandstof voor je auto aanzienlijk verlagen door meerdere boodschappen in één keer te doen en alleen je auto te gebruiken als dat werkelijk nodig is. Voor bijvoorbeeld een kleine boodschap kun je immers vaak ook prima te voet gaan of je fiets gebruiken. Zeker als je bij je in de buurt nog snel even een boodschapje moet doen, is dit absoluut aan te bevelen als je niet onnodig veel aan brandstof wilt betalen.

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen werken over het algemeen net zo goed, en soms zelf beter, dan de producten die je in de winkel koopt. Bovendien hoef je, door zelf je schoonmaakmiddelen te maken, meestal maar een fractie van de prijs van de gekochte middelen te betalen. Het enige wat je hoeft te doen is een kleine voorraad inslaan van een aantal basis schoonmaakmiddelen, zoals azijn en zuiveringszout; om aan de slag te kunnen met de meeste schoonmaakklusjes in en rondom het huis. Op die manier betaal je overigens niet alleen een stuk minder, maar ook zul je veel minder met allerlei chemische middelen in aanraking komen die je gezondheid en het milieu kunnen schaden. Op het internet zijn talloze recepten en werkwijzen te vinden die je kunt gebruiken om zelf voordelig schoonmaakmiddelen te maken en te gebruiken.

Ga op zoek naar gratis producten

Gratis producten in de wacht slepen is een prima manier om de hand op de knip te kunnen houden. Om erachter te komen waar je welke gratis producten kunt halen, kun je het internet afstruinen en je aanmelden voor allerlei nieuwsbrieven om steeds weer een keuze te kunnen maken uit een breed scala aan gratis aanbiedingen. Je kunt je daarnaast ook aanmelden bij websites van onderzoeksbureaus die regelmatig nieuwe producten uit laten testen. Zeker wanneer je na het testen deze producten mag houden, is dit een bijzonder goede manier om geld te kunnen besparen.

Was je wasgoed met koud water

Je elektriciteitsrekening kan een stuk lager uit gaan vallen wanneer je besluit om je kleding voortaan in koud water te wassen. In de regel zal je kleding namelijk nog steeds schoon uit de wasmachine komen, en ook je boiler zal minder hard aan het werk worden gezet als je een handwas met koud water doet. Om hardnekkig vlekken te verwijderen kun je eventueel azijn gebruiken en dus geld besparen op de aanschaf van (doorgaans erg dure) vlekkenverwijderaars die in de winkel te koop zijn).

Zet de schakelaars van ongebruikte apparaten en verlichting uit

Zonder enige moeite kun je de rekening van het elektriciteitsbedrijf nog verder laten dalen door het uitschakelen van de verlichting en allerlei andere elektronische apparaten op momenten dat deze niet in gebruik zijn. Zelfs een stand by stand zal er namelijk voor zorgen dat een elektrisch apparaat een bepaalde hoeveelheid stroom blijft gebruiken. Het lijkt wellicht maar een kleine besparing, maar je zult absoluut het verschil merken als je een blik werpt op de eerstvolgende elektriciteitsrekening die op je deurmat valt.

Vervang zelf de olie en de oliefilter in je auto

Eigenlijk zijn alle klusjes die je zelf uit kunt voeren, en dus niet aan anderen uit hoeft te besteden, een prima manier om geld te besparen. Dit geldt dus ook voor het vervangen van de olie en het oliefilter in je auto. Naast een besparing in euro’s (je kunt voordeliger producten kiezen en je hoeft geen arbeidstarief te betalen) zal dit je doorgaans ook een heleboel tijd besparen. Andere klusjes die je doorgaans prima zelf uit kunt voeren zijn: het verhelpen van een verstopping in een afvoer en het plegen van onderhoud aan je koelkast.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20