Oostenrijks dorpje Fucking verandert dan toch van naam

Een dorpje in Oostenrijk dat het onderwerp was geworden van talloze internetgrappen, verandert van naam. Fucking wordt Fugging.

Jaarlijks stromen er honderden, nee duizenden toeristen door het Oostenrijkse dorpje Fucking. Met één doel: een foto nemen onder een naambordje van de gemeente om er mee te scoren op sociale media. Hilariteit alom, maar de gemeente is het beu. De toeristen brengen weinig meer dan last.

Van Focko naar Fugging

Er wonen in Fucking al zowat 1.000 jaar mensen, zo oud is de naam van het dorp dan ook. Al kenden de eerste inwoners van Fucking het wellicht met een iets andere klemtoon. De grondlegger van het gehucht zou Focko geheten hebben. Op een kaart uit 1875 staat al de naam Fuking.

Maar nu hebben de circa honderd bewoners van Fucking er genoeg van. Vanaf 1 januari 2021 reist u dus af naar Fugging. Dat is een tijdelijke logistieke nachtmerrie voor de gemeente, maar uiteindelijk moet het kosten besparen. Toeristen nemen al eens bewegwijzering mee en dat is best duur. Het dorp investeerde dan ook al in zwaar gebetonneerde borden, tevergeefs.

Bad Fucking

‘Ik kan bevestigen dat het dorp een nieuwe naam krijgt’, zegt Andrea Holzner, de burgemeester van Tarsdorf. Dat is de gemeente waar het dorp bij hoort. ‘Verder wil ik er eigenlijk niets meer over zeggen, we hebben genoeg media-aandacht gehad in het verleden’, klinkt het bij de regionale krant Oberösterreichische Nachrichten.

Het dorp in Beieren raakte bekend door een boek van de Oostenrijker Kurt Palm. Daar werd een film van gemaakt, ‘Bad Fucking’. Op sociale media kreeg de film een staartje in meme-vorm. Nog even en dat is voorbij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20